Безумие! Прокуратурата в Брюксел подпуква Европарламента заради „Катаргейт“

0

Очаква се сваляне на имунитета на поне трима евродепутати

Белгийската прокуратура ще потърси пряка отговорност от Европейския парламент за безпрецедентния корупционен скандал, който повече от три седмици тресе институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург.

До този извод стигнаха в началото на новата година медиите в големите западноевропейски столици, след като в последните часове на 2022 г. екипът на съдия-следователя Мишел Клез изпрати предупреждение до ръководството на Европарламента да очаква всеки момент искане за снемане на имунитета на няколко депутати.

Според белгийския всекидневник “Льо Соар” с този ход брюкселските магистрати ще направят качествен скок в започнатото от тях предсъдебно дирене, тъй като параметърът на следствието ще бъде разширен и в него ще бъдат включени още много заподозрени.

Следователно предстои “светкавично разрастване” на скандала с нови дела, нови разследвания, нови търсения на отговорност, прорукува в коментар на новината от Брюксел италианският всекидневник “Република”. Като въпросният качествен скок вече е наречен от самите магистрати “Фаза 2” и би трябвало да бъде направен най-късно в средата на януари.

Тогава свършва коледната ваканция на Европарламента и институцията би трябвало да одобри веднага в пленарна зала снемането на имунитета на засега трима негови депутати – на избраника на италианската левица Андреа Коцолино и на двамата социалдемократи-белгийци, но от италианско потекло – Марк Тарабела и Мария Арена. В момента срещу тях не могат да бъдат предприети никакви следствени действия, въпреки обвиненията за участието им в корупционната далавера на вече арестуваните заради нея тартор на “Катаргейт” Антонио Пандзери и “дясната му ръка” Франческо Джорджи. Защото за разлика от бившата заместник-шефка на Европарламента Ева Кайли, която бе сгащена със стотици хиляди евро, незаконно притежавани и укрити в дома є, тримата други заподозрени не са засечени на местопрестъпление и имунитетът им ги прави недосегаеми за правосъдието на Белгия. Но веднъж лишени от имунитет, Коцолино, Тарабела и Арена ще бъдат разнищени от разпити и обиски, от които много трудно биха се измъкнали “чисти” след дадени под клетва срещу тях показания, смята “Република”.

За медиите във Франция, които също информираха за готвения “качествен скок” в разследването, той ще състои преди всичко от включването в него освен на “корумпиращите лица”, така също и на “корумпираните”. Тоест на тези евродепутати и други чиновници в институциите на ЕС, които са получавали чрез Пандзери и Джорджи пари от Катар, за да защищават неговите интереси в Европа и най-вече за да лъскат имиджа на страната след обвиненията срещу нея за погазване на правата на работниците-мигранти. Като според прогнозите на репортери, след Коцолино, Тарабела и Арена щели да бъдат “награбени” от Мишел Клез и хората му шефът на групата на италианската Демократическа партия в Европарламента Брандо Бонифей, пратеничката там на същата формация Алесандра Морети, народни избраници от левицата и на други страни. Защото до евентуалното доказване на противното в съда, според белгийските магистрати те са знаели много добре, че оказват услуга срещу пари на “корумпираната държава Катар”, която на практика била поискала “да си напазарува европейската демокрация”.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.