21 души подредени на хранилка от новия затвор в Самораново

0

Новият затвор село Самораново, чиято копка беше направена с много шум и ще се строи от консорциум „Призън“, за близо 35 милиона лева, се оказва изключително апетитна хранилка за 21 чиновници от правосъдното министерство. Те ще получават най-малко по 2000 лв. на месец, защото са ангажирани в изпълнението на проекта. В същото време ще вършат работата, за която така или иначе получават заплати, пише „Уикенд“.

„Явно ще местят папки от едно бюро на друго, подчертават запознати, – но в допълнителния хонорар за тази допълнителна работа заплатите им скачат на над 7 бона.  Схемата с това двойно финансиране, което е осигурено за подбрани кадри от министерството, привлече вниманието на прокуратурата“, потвърдиха източници на „Уикенд“.  Ще се разглежда под лупа точно как са подбрани служителите, които през следващите две години ще се радват на изключително високи доходи. Затвора трябва да е готов през 2024 година.

Екипът от тези служители, подбрани по неясни критерии се води от зам.- министъра на правосъдието Мария Павлова, но с резолюцията на началника й Крум Зарков. Прави впечатление, че са подбрани само началници и директори на дирекции от министерството. В екипът на Мария Павлова е попаднал и директора на дирекция „Управление на човешките ресурси“. Какъв експерт по изграждането на затвора е той, остава загадка.

Пари покрай изграждането на затвора ще получите две служителки от пиарския отдел на Министерството Сашка Андрекова и Силвия Гурмева, и двете главни експерти в Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“. Явно голямо писане на прессъобщения ще падне, макар че това е работата им, за която получават високи заплати от ведомството.

Точно така стоят нещата и при други служители ангажирани от министерството. Например какво повече от това, което вършат за заплатите си, ще направят за изграждането на затвора в Самораново трима експерти юристи. В списъка са и шефове на „Управление на собствеността“ на министерството.

В списъка на избраните да взимат допълнителни пари са и директорите на „Финанси и бюджет,“ а също и на „Електронно правосъдие и регистри“.

С какво по-точно ще се занимават тези с 21 богоизбрани чиновници?

Клишето случай звучи така“

Организиране, координиране, контрол и изпълнение на дейностите по програма „Правосъдие“ на норвежкия финансов механизъм и също мониторинг, одитирани проверки. Предвидено е още да се предотвратяват и разкриват случаи на нередности.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.