Синът на Масларова броил 100 хиляди евро рушвет, за да излезе на свобода

0

Иво Масларов, доведеният син на бившия социален министър Емилия Масларова, е платил подкуп от 100 хиляди евро на магистрати от Военния съд, за да излезе от ареста само два месеца след като беше заловен в метрото в Берлин и екстрадиран в България. Този упорит слух обикаля столицата след странното решение на Военния апелативен съд да пусне на свобода 54-годишният сенчест бизнесмен. Дни преди Коледа магистратите разрешиха на Иво Масларов да се прибере у дома с мотив, че той е епилептик и има опасност животно в килията на следствения арест на „Г.М. Димитров“, пише „Уикенд“.

Доведеният син на Емилия Масларова Иво Масларов ще посрещне Коледа вкъщи. Той се е прибрал у дома още на 15 декември, след като през октомври го екстрадираха от Германия, където се е укривал. Това става с определение на Военно-апелативния съд. 

54-годишният бизнесмен беше екстрадиран след 2 години издирване с червена бюлетина в Интерпол. Той е един от обвиняемите за поръчковото убийство на брокерката Станка Марангозова.

Според прокуратурата Масларов, приятелят му Веселин Денков и офицерът от НСО Борис Иванов са подбудители и помагачи за покушението. Физическият убиец е Петър Костов-Стъкларя, а помагач е Венцислав Пиров.

Делото се разследва от военната прокуратура и ще се гледа във военния съд заради участието на офицера от НСО Борис Иванов в престъпната група.

Още на 9 декември първата инстанция решава, че Масларов ще се прибере вкъщи с електронна гривна за наблюдение. Остава в килията на следствието на бул. “Г. М. Димитров”, защото прокуратурата протестира.

Военно-апелативният съд обаче потвърждава определението седмица по-късно и Масларов е на свобода. Причините са няколко – сам се е предал в Берлин, страда от епилепсия, няма опасност да извърши друго престъпление и вече е разпитван два пъти.

При екстрадицията му от Германия военните прокурори Кирил Пейчинов и Евгения Деянова съобщиха, че Масларов е заловен в метрото на Берлин при проверка на документите.

От заседанието по мярката за неотклонение на обвиняемия обаче става ясно – издирваният сам се е предал на властите в германската столица, за да стартира процедурата по екстрадицията му в България. Според двете инстанции на военния съд това говори за желанието му да съдейства на разследването, но и че има достатъчно данни, че е съпричастен към престъплението, за което е обвинен.

Още на 13 юли е упълномощил адвоката си Илиян Василев да го представлява. Защитникът уведомил прокуратурата, че клиентът му ще се предаде по собствено желание. Василев пътува до Германия и на 18 юли заедно с Масларов се е явил в полицията в Берлин. Оттам информирали МВР, че Масларов е при тях с адвоката си. След това съдът се съобразил с желанието му да бъде върнат у нас.

Два пъти през ноември Масларов е имал припадъци в килията. За единия е викана Бърза помощ, а другият е овладян от лекаря в ареста. Обвиняемият за убийството на Марангозова два пъти е настаняван във ВМА за преглед при невролог и за изследвания. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.