Шеф на болница: Контролът в държавните болници и леко размит и неосъществим

0

Трудно е да говорим за резки скокове във финансирането на здравеопазване, но да си дадем сметка, че трябва да инвестираме повече средства в здравето си. Профилактика, превенция, ранна диагностика и планиране всъщност означават инвестиция. Това каза доц. д-р Цветелина Спиридонова, заместник-председател на Българска болнична асоциация за Нова телевизия.

По думите ѝ инвестициите трябва да са в различни направления. „Бързината и достъпността са сред предимствата на българското здравеопазване. Няма противопоставяне между частни и държавни болници. От гледна точка на бюджета, частните заведения са изключително изгодни за държавата – капиталът е частен, а дълговете им не се изплащат от държавата. Същевременно се допълва здравната услуга“, обясни тя.

Според нея болниците да са търговски дружества позволява правилен контрол на финансовите потоци.

Контролът в държавните болници и леко размит и трудно осъществим, невинаги с конкретни отговорни лица. Оптимизацията е наложителна. Възможно е да затворят врати някои общински болници със слабо финансиране. В момента заплащаме електроенергия, лекарства, консумативи с около 300% повече. Приходите обаче са лимитирани. Борбата между БЛС и НЗОК беше продуктивна – с 8% са увеличени клиничните пътеки, но е отворена резерва на Здравната каса.

Това ще ни позволи да се справим със зимните месеци, така че да е топло на пациентите. Сериозен проблем обаче остава наличието на лекарства и консумативи. Нискомолекулен хепарин или заместител на конкретен антибиотик липсват понякога, но ние трябва да ги предоставим на пациентите. Нурофен за малки деца също липсва, имаме недостиг на медикаменти, с които традиционно сме свикнали“, алармира доц. Спиридонова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.