„Екцес на изпълнителя”: Христо Грозев се страхува от убийство или отвличане

0

„Страхувам се от това, което на руски наричат „екцес на изпълнителя” – някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл – да причини смърт или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск”. Това заяви пред NOVA журналистът Христо Грозев от разследваща мрежа „Белингкат”. Грозев беше обявен за издирване от Русия.  

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от наши информатори, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас”, каза Христо Грозев.  

Грозев не разкри в коя страна, дори и на кой континент се намира в момента. 

A general comment: I have no idea on what grounds the Kremlin has put me on its „wanted list“, thus I cannot provide any comments at this time. In a way it doesn’t matter – for years they’ve made it clear they are scared of our work and would stop at nothing to make it go away. https://t.co/fd4Evbd7gJ— Christo Grozev (@christogrozev) December 26, 2022

 „Не го правя нарочно. Но когато бях обявен за федерално търсене, бях на друг континент, затова се наложи да остана”, каза Грозев.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат”  имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не можем да бъде лесно разгадано къде пътуваме, какво разследваме. Сега нещата минават на качествено друго ниво. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев.

Той определи като прецедент включването на име на чуждестранен журналист в списъка на ФСБ.

Грозев каза, че се страхува повече от друго:  

„Някой, който да реши да извърши на своя глава услуга на Кремъл и да причини или смърт, или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в случая”, каза Грозев.

Той отрече да си сътрудничи с чужди служби, като например с британското разузнаване, в което го обвинява Русия.

Той не знае защо е включен в списъка. Каза, че е наел адвокати в Русия. „Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян и обвинен”, каза Грозев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.