Българи катастрофирали край Пирот заради облака амоняк: Беше ад, не можехме да дишаме

0

При катастрофата са ранени жена и детето ѝ

Кола с две семейства стига до мястото минути след влаковия инцидент. Две семейства от село край Велинград оцеляха като по чудо след инцидента с влака с амоняк край Пирот. Те пътували с автомобил, който катастрофирал на метри от влака заради облака от амоняк и образувалата се гъста мъгла. Пострадалите разказаха ексклузивно пред bTV както за ада, който са преживели, така и за спасението си.

Колата с двете семейства, в която има и 17-годишно момиче, попаднала в облака от амоняк минути след влаковия инцидент край Пирот.

Петимата се прибирали от Франция към България за празниците, когато след тунел на пътя видели гъста мъгла и се блъснали в автомобил пред тях.

„Още от Ниш имаше мъгла и карах с нормална скорост. След моста видях облак и помислих, че е от мъглата. Влязох в него и вече нямах никаква видимост. Впоследствие се ударихме в колата пред нас, спрях и започнахме да бягаме. След нас се образува верижна катастрофа, но нищо не се виждаше, не зная колко коли са били. Беше ад“, разказа Кирил Ковачев.

„Тръгнахме да бягаме, защото помислихме, че колата ни се е запалила. А навън беше още по-лошо. Имаше изтичане, усетих парене, страшна болка в гръдния кош. Очите ми почервеняха мислех, че ще излезнат. Не знаех какво е това нещо. Избягахме в посока Пирот, а това беше по-лошият вариант. Беше ни срах от верижна катастрофа – отзад да не ни ударят, защото нищо не се виждаше нищо. Започнахме всички да повръщаме“, обясни Димитър Ковачев.

При катастрофата са ранени жена и детето ѝ.

„Започнахме да тичаме – боса, по чорапи, без горни дрехи, с дете. Не можехме да дишаме… Очите ми изскачаха. Аз се отказвах много пъти, но той ме влачеше по пътя, за да оцелея“, спомня си Ягода Ковачева.

В паниката и заради гъстата мъгла майката на 17-годишното момиче от колата побягва в друга посока и остава сама. Спасява я шофьор на тир.

„Това за мен беше истински ужас, защото останах сама, а те четиримата бяха заедно. Когато осъзнах, че съм сама, помислих, че близките ми са починали. Знаех, че дъщеря ми е някъде там. Нямаше пожарникари, полиция, никой, който да ни спаси. След няколко минути дойдоха пожарни, спасители, но никой не влезна в този ужас. Те са чакали накрая някой – ако излезе жив, да го спасят“, казва Диана Ковачева.

Разтревожена за дъщеря си, Диана се връща обратно в облака с амоняк, за да я търси. През това време другите четирима стигат до първата линейка, която ги откарва в болница. След преглед са освободени, прекарват нощта в хотел, а на другия ден роднина идва да ги прибере.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.