Досиетата Х: Възобновяват процеса за Възродителния процес у нас – кому и защо е нужно сега

0

Софийският апелативен съд (САС) отмени постановлението на Военната прокуратура в София, с което тя прекрати разследването за Възродителния процес, съобщи desebg.com. С определението си от 22 декември 2022 г. съдът на практика връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда, с което и „Сега“ се запозна, не подлежи на обжалване. Долната инстанция, градският съд, беше потвърдил прекратяването.

В края на май 2022 г. прокуратурата прекрати разследването, след като два месеца по-рано почина последният обвиняеми по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов. Преди него през годините починаха другите обвиняеми Тодор Живков – генерален секретар на БКП, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младенов – министър на външните работи и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на БКП.

Делото беше заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ, извършена от тоталитарния режим на БКП начело с Тодор Живков.

Абсолютната давност по делото отдавна изтече и през последните години съдът няколко пъти указва на държавното обвинение да го реши.

Всъщност прокуратурата два пъти внася обвинителен акт – през 1994 г. и 1998 г., но и двата пъти делото е връщано за доразследване. Първоначално обвиняеми по него за подбуждане на етническа дискриминация и омраза са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов. След това обвиненията са преквалифицирани за военни длъжностни престъпления, като обвиняеми останаха Живков, Стоянов и Атанасов.

От май 1998 г. делото вече е във Военно-окръжната прокуратура в София, която до 2003 г. успява да издири имената и адресите на 446 българи от турски произход или техни наследници, които са били в „Белене“, както и да разпита 312 от тях. Останалите 134 пострадали обаче, повечето от които са в Турция, така и не са открити, въпреки опитите със съдебни поръчки. През 2003 г. тогавашният зам.-главен прокурор Христо Манчев заяви, че разследването фактически е завършено, но неизпълнимите указания на съда за разпит на всички пострадали са пречка за внасянето на обвинителен акт.

През септември 2018 г. Софийският градски съд задължи прокуратурата в едномесечен срок да реши съдбата на разследването. В резултат на това делото беше спряно. А след смъртта и на последния обвиняем е прекратено.

В определението, с което се отменя прекратяването, апелативният съд пише, че прокуратурата е допуснала „съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“. Според апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев (докладчик) и Виолета Магдалинчева долната инстанция не е изпълнила задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени за прекратеното от прокуратурата дело.

Смъртта на обвиняемия [Георги Атанасов] позволява наказателното производство да бъде прекратено спрямо починалото лице, но не дава възможност за прекратяване на цялото наказателно производство, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има извършено престъпление, какво е това престъпление и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за престъплението, ако такова има„, пише в съдебното определение. Според съда в прокурорското постановление липсва отговор на тези въпроси, „независимо от наличието по делото на многобройни молби на пострадали лица и техните защитници с твърдения за престъпления с различна правна квалификация, от тази, която е била приета от прокуратурата, както и за лица, различни от четиримата обвиняеми по делото, носещи отговорност за тези престъпления“.

Магистратите допълват, че едва след отговор на тези въпроси и то, след като разследването по досъдебното производство е приключило по съответния ред, прокурорът би могъл да прекрати изцяло наказателното производство, ако приеме, че престъплението е само това, за което са били обвинени лицата Тодор Живков, Георги Атанасов и Димитър Стоянов.“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.