Ще обвинят ли в лъжесвидетелстване полицайката боклук Симона Радева?

0

Свидетели и телефонни разпечатки уличават в „затаяване на истината“ ятачката на дрогирания убиец Георги Семерджиев

Полицайката от Първо РПУ Симона Радева се опита и в съдебната зала да измъкне от лапите на правосъдието дрогирания убиец на пътя Георги Семерджиев чрез лъжливи показания, дадени под клетва. В началото на седмицата вече бившата служителка на столичната полиция се яви в качеството си на свидетел на първото заседание в процеса срещу бившия футболист. На 5 юли т.г. Семерджиев помля и уби на място с мощния си джип две млади момичета – Хариет Стефанович (21 г.) и Христина Дилева (26 г.) в брутална катастрофа на столичния бул. „Черни връх“, след което избяга от местопроизшествието, подпомогнат от Симона Радева, а и от други служители на МВР, писа „Уикенд“.

На старта на делото полицайката-боклук влезе в Съдебната палата като муджахидин, криейки лицето си с черна маска, тъмни очила, бейзболна шапка и даже с качулка. Радева беше ескортирана от млад мъж, също маскиран, за когото някои допуснаха, че е приятелят й полицай Мирослав Якимов от Четвърто РПУ в София.
При разпита си пред съда Симона Радева разказа абсурдна история за връзката си с Георги Семерджиев – познавала го била бегло,

возила се два-три пъти в джипа му

с нередовни регистрационни табели, не й направило дори впечатление, че осъдения в миналото за търговия с дрога татуиран джигит ползва полицейска лампа. Според лъжливите показания на Симона Радева, часове преди катастрофата с два трупа, тя си мила колата в автомивката на Семерджиев в подземния паркинг на хотел „Маринела“ и пила кафе с друго момиче.
Около 23 ч. вечерта на 5 юли, когато стигнала до жилището си в кв. „Банишора“, Симона Радева установила, че й липсват ключовете от апартамента. Първо се обадила на Семерджиев, но той не й вдигнал. Тогава позвънила на мияча на коли Зоро Спасов, записан в телефона й като „Цигане автомивка“.
Вместо Зоро телефонът вдигнал Семерджиев, който я помолил да й донесе стълба, без обаче да й обясни за какво му е. Полицайката

незабавно взела стълба от автомивката,

която занесла пред жилището на Семерджиев в кв. „Лозенец“. Според данни от разследването, Симона Радева се е качила заедно с извършителят на тежката катастрофа в апартамента му. Тя обаче отрече това в съда.
Бившата вече полицайка от Първо РПУ излъга и че случайно минала с автомобила си в района на катастрофата, докато отивала към автомивката на Семерджиев, за да си вземе ключовете. На бул. „Черни връх“ спряла с колата си „Опел Астра“, за да научи какво се случило. Обадила се нейния приятел Мирослав Якимов, който бил „на терен“ заедно с други служители от Четвърто РПУ.
Според данни от разследването, Симона Радева е

„командировала“ по спешност гаджето си

Мирослав Якимов на мястото на катастрофата, за да бъдат иззети и покрити улики. Четвърто РПУ в София отговаря за района, в който Георги Семерджиев предизвика тежката катастрофа с два трупа. От разпита на Симона Радева в съдебната зала стана известно, че Семерджиев се е познавал добре и с приятелят й Мирослав Якимов, който е бил сред полицаите, озовали се първи на мястото на катастрофата.
Показанията на бившата полицайка Симона Радева обаче бяха оборени в съда от двама разпитани миячи в автомивката на Семерджиев – Зоро Спасов и Александър Исса. И двамата разказаха, че Симона е била нещо като управител в автомивката и е давала заповеди на служителите. Нито Зоро, нито пък Александър потвърдиха думите на Радева, че тя си е забравила ключовете от жилището и затова се върнала в автомивката късно вечерта.
Според показанията им, Георги Семерджиев дошъл в автомивката бос и силно обезпокоен в нощта на 5 юли. Казал на служителите си, че се е сбил и им наредил да го откарат до дома му на ул. „Горски пътник“. Там установил, че му липсват ключовете,

останали в джипа след катастрофата.

Обадил се на Симона от телефона на Зоро Спасов, за да й поиска стълба. После Семерджиев изпратил миячите до автомивката с нареждане и те да потърсят стълба. Когато открили, Симона Радева я натоварила в багажника на колата си, а миячите й свалили регистрационните номера на колата, за да не бъде засечена от камери за видеонаблюдение.
Заради сериозното разминаване в показанията на разпитваните свидетели, съдията в процеса срещу Георги Семерджиев – Стефан Милев, поиска да се проведе очна ставка. Според юристи, има правно основание срещу Симона Радева да бъде заведено дело за лъжесвидетелстване, тъй като тя е разпитвана в съда не в качеството си на обвиняем, когато може да „затаи истината“, а като свидетел. Според закона лъжесвидетелстването под клетва в съда се наказва със затвор до 3 г.
На старта на съдебния процес срещу Георги Семерджиев стана известно, че военният прокурор Адалберт Кръстев е бил сред преките очевидци на катастрофата. Военният магистрат не видял с очите си сблъсъка, но чул оглушителния тътен, като даже помислил, че е гръмнала бомба. Прокурорът лично измъкнал от таксито Иван Овчаров, чийто автомобил също бе ударен странично от миналия на червен светофар с мощния си джип Семерджиев, но той по щастлива случайност оцеля.
Според показанията на Адалберт Кръстев пред съда, след като

оказал първа помощ на таксиджията,

той погледнал за жертви в разполовения джип, където открил личната карта на Георги Семерджиев. Военният магистрат останал на място до идването на дежурния прокурор, като лично покрил обезобразените тела на двете убити на тротоара момичета Хариет Стефанович и Христина Дилева, тъй като случайни минувачи снимали с телефоните си труповете им.
Друг разпитан свидетел – Михаил Мишев, пък потвърди данните от разследването, че Георги Семерджиев е шофирал джипа-убиец с включена полицейска лампа минути преди катастрофата. Според думите му, Семерджиев го подминал със скорост от над 100 км/ч. с включена сирена и секунди по-късно се чул тътена от сблъсъка.

Семерджиев е с 5 повдигнати обвинения,

които могат да го вкарат в затвора за 30 години. Освен за катастрофата с два трупа, бившия футболист е обвинен, че е карал без шофьорска книжка, дрогиран с метамфетамин, както и че е държал солидно количество наркотици в колата си. Той е подведен под отговорност и за това, че три седмици преди смъртоносната катастрофа е шофирал с фалшива книжка, уж издадена от Швейцария, която му била отнета. Съдебният процес срещу Семерджиев продължава на 20 януари 2023 г.
Прокуратурата все още не е повдигнала и внесла в съда обвинения срещу Симона Радева и други служители на МВР за спуснат чадър над Семерджиев и помощта, която са му оказали след предизвиканата от него катастрофа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.