Съседки отглеждат на смени бебето на затворничката Иванчева

0

Осъдената бивша кметица получила отказ от ГДИН да вземе със себе си в килията сина си Валентин-Александър

Въдворената в Сливенския затвор Десислава Иванчева среща огромна съпричастност от десетки свои съседки в столичния квартал „Младост“. След като беше призната за виновна за прибиране на подкуп на три съдебни инстанции и вкарана в пандиза преди месец, Иванчева беше принудена да се раздели с невръстния си син Валентин-Александър. Грижите за наследника на бившата кметица на „Младост“ бяха поверени на нейната майка Любка с одобрението на социалните служби.

Бабата на едногодишния Валентин-Александър има цяла дузина помощнички, сред които преобладават млади майки от ж.к. „Младост“ 2. Жените се редуват на смени и дори са съставили график помежду си, за да си разпределят грижите за „бебето на квартала“.
„Леля Любка е жена на възраст и няма физическите сили сама да се грижи денонощно за едногодишно бебе. Помагат й няколко съседки, които са майки на малки деца – те често извеждат на разходка с количка бебето на Иванчева.

Малкият не е лишен от нищо, освен от майка си –

адвокат Албена Белянова го абонира за детска кухня, приготвяща здравословни храни, а съседки помагат при разходките, къпането и обличането на пеленачето. В някои случаи майката на Деси има нужда да остави бебето за по час-два на майки от квартала, за да отдъхне. Валентин-Александър вече се опитва да проходи и е изтощително за баба му да бди постоянно над него“, обясняват поддръжници на Десислава Иванчева.
В края на ноември 49-годишната екс управничка на софийския район „Младост“ беше окончателно осъдена на 6 г. затвор за прибран подкуп от 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин на 18 април 2018 г. Иванчева научи за окончателната си осъдителна присъда от дошлите да я отведат от дома й рано сутрин служители на „Съдебна охрана“. Последва вълна от негодувание от поддръжниците й в социалните мрежи и над 3000 молби, изпратени до президента Румен Радев с настояване за помилването й.
Същевременно „Уикенд“ научи, че Десислава Иванчева е направила несполучлив опит

да лежи в затвора заедно с бебето си.

Тя е изпратила молба до ГДИН с искане да не я разделят от Валентин-Александър само 4 дни преди бебето й да навърши годинка. Закона дава възможност на лишени от свобода да изтърпяват присъди в затвора с бебетата си, стига обаче те да са под 1 навършена годинка. В случая с Иванчева е било преценено, че детето й не следва да е с нея зад решетките, тъй като докато мине 3-седмичния адаптационен период на осъдената му майка, то вече ще е навършило година.
Откакто е зад решетките, Десислава Иванчева вече е имала две свиждания със сина си и със своята майка. Бившата кметица има право да вижда бебето си 2 пъти в месеца за по 1 час, но от затворническата администрация на Сливенския затвор проявяват разбиране и отпускат повече време за свиждания. Съмишленици на Иванчева са поели ангажимент през неделя да откарват и прибират майка й и бебето до Сливен. Десислава Иванчева вече се трудоустрои зад решетките – след Нова година тя ще работи

в кухнята на Сливенския затвор

като помощник-готвач. Благодарение на работата си екс управничката на „Младост“ ще намали поне с 1/3 присъдата си от 6 г. затвор. Иванчева е въдворена в килия с още две пандизчийки – жена, осъдена заради 2 убийства и акушерката от болница „Софиямед“ Емилия Ковачева, осъдена на 18 г. затвор за системен побой над пеленачето Никол.
Неофициално се коментира, че от Сливенския затвор са получили устна заповед да намерят работа на Десислава Иванчева, идваща от служебния правосъден министър Крум Зарков. Според буквата на закона, лишени от свобода имат право на работа зад решетките едва след като са изтърпели поне половината от присъдата си.
„Разправят, че президента Румен Радев е обещал да помогне на Десислава Иванчева, но не чрез мигновено помилване, за да не бъде атакуван, че брани корупцията, а чрез „тиха дипломация“. Иванчева ще работи поне година и половина в затвора, след което ще постъпи нова молба за помилването й, придружена с положителни становища от затворническата администрация в Сливен“, твърди запознат с положението на Десислава Иванчева.
До този момент Иванчева е

излежала 16 месеца от 6-годишната си присъда.

Тя е откарала 8 месеца в килията на следствения арест и още 1,5 години под домашен арест – време, което се равнява на още 8 месеца ефективно излежана присъда. При положение, че работи постоянно след 1-и януари 2023 г., тя би следвало да излезе от затвора най-рано в края на 2024 г., ако преди това не бъде помилвана с указ от вицето на Румен Радев – Илияна Йотова, на която държавния глава е прехвърлил правомощията по помилвания на осъдени затворници.
Лошата новина за Десислава Иванчева и за поддръжниците й е, че оттук-нататък тя никога няма да може да се завърне в политиката заради влязлата в сила осъдителна присъда. През пролетта на 2019 г. тя и заместничката й Биляна Петрова опитаха да регистрират партия „Непослушните“, с която да се явят на кметските избори, но не успяха да съберат нужната бройка подписи. Все пак Иванчева беше издигната за кандидат-кмет на София от „Християндемократическата партия на България“, но в крайна сметка й беше отказана регистрация за вота с аргумента, че е закъсняла с няколко минути да подаде документите си. Преди това Иванчева в качеството си на подсъдима се яви на изборите за евродепутат и събра 1,2% вот (почти 28 000 гласа), изпреварвайки Валери Симеонов, Волен Сидеров и други политически „мохикани“. След влязлата в сила осъдителна присъда обаче дамата вече няма право да участва в местните и в парламентарните избори, както и да заема публични държавни длъжности.

Посредникът с рушвета Дюлгеров зарязан от съпругата и децата си

Петко Дюлгеров, бившия кмет на столичния район „Младост“, който беше осъден заедно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова за получен подкуп от строителния бизнесмен Александър Ваклин, вече излежава присъдата си от 4 г. пандиз в Софийския затвор, но за разлика от съпроцесниците си, не среща подкрепа от никого, че дори и от семейството си.
Преди 6 месеца Петко Дюлгеров се е развел със съпругата си Анна Лютакова по нейно настояване. Бившият районен кмет и посредник в корупционната афера с Иванчева е в крайно обтегнати отношения с вече бившата си жена, с която беше бракуван цели 25 г.
Екссъпругата на Петко Дюлгеров не му позволява дори да вижда децата си и е категорична, че докато той е в затвора, няма да заведе нито един път на свиждане зад решетките наследниците му. Анна Лютакова изразила категорично становище, че свиждане зад решетките с опозорения им баща ще травмира децата им.
Анна Лютакова е от добро семейство и има отлична биография зад гърба си. Тя е дипломиран адвокат и работи като главен експерт в Министерския съвет. Преди това Лютакова е работила в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и в Министерството на финансите. Нейни познати твърдят, че именно на жена си родения в Момчилград Петко Дюлгеров дължи кметския пост в ж.к. „Младост“, който заемаше в периода 2007-2011 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.