Схема: Нидерландец е подмамил жена от Пловдив да продаде жилището си и е избягал с парите

0

Тиодор бе осъден на 2 години затвор, вече излежа половината, вероятно скоро ще го пуснат на свобода, а не е върнал парите

Скоро ще излезе на свобода нидерландецът Тиодор Алфонс Еденс, който подлъга пловдивчанката Росица Ангелова да продаде апартамента си и да му даде парите с обещание за брак и щастлив семеен живот в Гамбия.

За измамата си той бе осъден на 1 август 2022 г. на 2 години затвор. Чужденецът не обжалва и присъдата влезе в сила, припомня вестник 24 часа.

Тиодор Еденс е в ареста от 29 декември 2021 г. и на практика е излежал половината си присъда, а това му дава правото да поиска предсрочно условно освобождаване.

Не ме е търсил засега, но може и да опита да излезе от затвора, каза адвокатът му Васил Стефанов. 53-годишната Росица и 61-годишният Тиодор се запознали в интернет през пролетта на 2020 г. Той обяснил, че е служител на голяма фармацевтична компания в София, макар да работел във фирма за онлайн услуги.

Започнали да си пишат и решили да се видят. На 1 май м. г. той пристигнал в Пловдив и в следващите 2 дни тя му показала града, пътували и до Асеновград и манастира “Св. св. Кирик и Юлита”. После го завела в с. Крумово, където живеят нейните родители. Баща отсъствал в този момент, но чужденецът направил чудесно впечатление на майката.

Няколко дни след като се прибрал в София, Тиодор предложил на Росица да заживеят заедно в Пловдив, тя се съгласила и отишла с колата си да го вземе от София. Той се нанесъл в жилището в район “Тракия” и няколко дни по-късно поискал пари за издръжката на свое дете от предишен брак.

Тиодор имал два брака – първия в Нидерландия, но последвал развод, а втория – в Африка, но съпругата му загинала в катастрофа.

Росица му дала пари, той казал, че ще ги преведе за издръжката, но ги задържал за себе си. След този първи успешен опит да измъкне пари от жената Тиодор намислил да я накара да продаде апартамента си.

Предложил да се оженят и да отидат да живеят в Гамбия. Обяснил, че с парите от продажбата на жилището ще наеме къща в африканската страна и ще купи контейнер с памперси от приятел в Белгия.

И когато финализира сделката, ще върне цялата сума.

Жената се съгласила, обявила апартамента за продажба и дори няколко пъти свалила цената под негово влияние, за да намери по-бързо купувач. В крайна сметка взела от сделката 52 165 евро, дала ги на любимия си и двамата заминали за София, за да може той да уреди документите по напускане на работата.

Настанили се в един хотел на 16 юни. Росица установила, че е без телефон и лична карта, но решила, че ги е загубила. На другата сутрин Тиодор излязъл уж да се разбере с работодателя си, но заминал за Русе. Там се свързал с шофьор на такси, от когото поискал да го закара до Румъния. Водачът се обадил на своя позната, която знаела английски, за да му превежда.

Тримата се качили в колата и потеглили, но на границата се оказало, че преводачката има неплатени глоби. Нидерландецът дал 200 евро, за да ги покрие и да не се бавят. Тя решила, че това е жест на щедрост от страна на чужденеца, и се зарадвала. Преминали през „Дунав мост“ при Русе и оставили чужденеца в Плоещ, където той търсел хотел с повече звезди.

В това време Росица чакала бъдещия си съпруг до 1 часа в хотела в София, после се качила в колата си и се прибрала в Пловдив. Не успяла да се свърже по никакъв начин с Тиодор, който още по пътя за Румъния изхвърлил телефона си, и подала сигнал, че е измамена.

На името на нидерландеца била издадена европейска заповед за арест и той бил задържан на 29 декември на летище в Румъния, където чакал самолет за родината си, защото майка му умирала от ковид.

След задържането Тиодор няколко пъти сменял версията си за случилото се. Първоначално твърдял, че Росица сама е решила да продаде апартамента си, защото имала финансови проблеми. После казал, че не е взимал парите, че Росица е знаела, че връзката им е мимолетна и между тях няма нищо сериозно, и че е била наясно, че той заминава за Румъния.

Изправен пред районния съд в Пловдив, той разказа, че след смъртта на втората си съпруга решил да си потърси жена, но държал тя да няма деца. Така се запознал с Росица, харесал я и не е имал намерение да я измами. В целия си живот 61-годишният Тиодор не е разполагал с много пари и когато видял сериозната сума, нещо му станало.

Никога не съм имал 50 хил. евро. Като ми даде парите, и превъртях. Иначе не съм искал да причиня нещо лошо, ако не бяха парите, сега щяхме да сме щастлива двойка”, заяви Тиодор Алфонс Еденс.

Дълго отричаше в поведението му да е имало умисъл, но в крайна сметка прие делото да се гледа по процедурата, която предполага да се съгласи, че всички факти и обстоятелства са такива, каквито са описани в обвинителния акт, защото тя му гарантира намаляване на присъдата с една трета.

Съдия Боян Кюртов отхвърли довода за липсата на умисъл. Той е съзнавал настъпването на общественоопасните последици и е искал това. Всичко е видно от последователността в неговите действия, изграждането на легенда за намеренията му да сключи брак с Росица, искане на заем да финализира сделка за памперси с оглед осигуряване на бъдещите им отношения – тези твърдения не били истинни и той нямал изначално такива намерения.

В крайна сметка се и укрил, като прекъснал всякаква връзка с пострадалата, което също категорично сочи на идеята му да присвои за себе си получената сума от 52 165 евро.

Всичко това е записано в мотивите към осъдителната присъда, чийто първоначален размер беше 3 години, редуцирани до 2 заради признанието.

Тя беше произнесена при превес на смекчаващите обстоятелства, а като отегчаващ факт беше отчетена сумата на измамата, която надхвърля прага, наречен особено големи размери – 140 минимални работни заплати.

Към онзи момент най-ниското възнаграждение у нас е 610 лв. Наказанието е ефективно, съдът отхвърли варианта за отлагане на присъдата. “Условното осъждане не би постигнало поправителен ефект върху дееца, изхождайки от спецификата на извършеното престъпление с измамливите действия по поддържане на заблуждението у пострадалата, която в крайна сметка се разпоредила с единственото си жилище, за да предостави сумата пари на подсъдимия”, гласят аргументите.

Част от присъдата е и задължението на Тиодор да върне парите на Росица с натрупалите се лихви от датата на измамата. Само че още в хода на делото стана ясно, че в Румъния той е похарчил по-голямата част от тях и имал като имущество само една кола, но нисък клас.

Няма данни да са платени каквито и да било пари към момента”, заяви адвокатът на измамената жена Ангел Костадинов. Предстои да се види как ще действа Тиодор Алфонс Еденс, когато излезе от затвора, и дали ще се издължи на Росица Ангелова доброволно, или ще се наложи да се водят още дела.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.