Внимание! Измамници дебнат в киберпространството, не пазарувайте през публични и безплатни Wi-Fi зони

0

По време на голямото предпразнично пазаруване, когато оборотите се вдигат многократно, а търговците ни заливат с оферти, измамниците не спят и може да се окажем лесна жертва. Повишен е рискът от престъпления в онлайн пространството, предупреждават банкови специалисти и препоръчват на клиентите си да бъдат бдителни за измамни и имитиращи онлайн магазини.

От KBC Bank Bulgaria са описали подробно най-честите опасности, които дебнат в киберпространството.

Уверете се, че сайтът, от който пазарувате, е сигурен – преди името му трябва да е изписано https:// – присъствието на S означава, че сайтът използва сигурна връзка с вас.

Ако пазарувате в нов за вас сайт проверете внимателно адреса му и се уверете, че пред него във вашия браузър стои иконка „заключен катинар“. След като се уверите, че сайтът е сигурен, потърсете мнения на други клиенти за него в социалните мрежи и търсачките като Google и Bing.

Проверете дали правилно са посочени контакти за връзка с търговеца и условията за доставка и връщане на стока. Ако липсват или не са добре описани, вероятно става дума за измамен сайт и закупените стоки може никога да не бъдат доставени, а попълнените данни за платежни средства да се използват за злоупотреба.

Ако пазарувате в познат сайт, задължително се уверете, че адресът му е изписан във вашия браузър правилно: няма добавени или сменени букви, доближаващи се до официалните на онлайн магазина.

Повечето легитимни онлайн магазини поддържат двуфакторна идентификация за банкови карти при заплащане на стоките.

Защитете устройствата, от които пазарувате:

-актуализирайте редовно операционните системи и програми, които използвате, до последните им версии;

-инсталирайте и актуализирайте антивирусен софтуер;

-използвайте сигурни пароли и биометрия за заключване.

Пазарувайте само през защитени Wi-Fi мрежи – не използвайте публични и безплатни Wi-Fi зони.

Никога не следвайте линк към онлайн банкирането от популярни уеб търсачки.

Друга популярна атака е измамните „Фишинг“ имейли, които имат за цел получателите им да бъдат принудени да споделят своя чувствителна банкова информация. Тези имейли изглеждат идентични и подобни на действителните за кореспонденция между банките и техните клиенти. Те имитират логата, оформлението и стила на действителните имейли.

В тях се изисква да изтеглите прикачен файл или да кликнете върху приложен линк, който  ви отвежда до имитиращ сайт, където бивате подканени да споделите чувствителна информация за банкови услуги, които използвате. Използва се език, който подтиква към неотложни и спешни действия.

Киберпрестъпниците разчитат, че сте заети с много задачи в забързаното си ежедневие и така по-лесно ще се подведете на измамните им имейли, които на пръв поглед изглеждат истински и достоверни.

При използването на мобилни устройства разпознаването на измамен имейл е по-трудно.

Бъдете особено бдителни, когато получите имейл, който изисква да предоставите чувствителна информация (например потребителско име и парола за онлайн банкирането си, данни за ваша карта, CVV код, 3D SMS код за сигурност и други).

Разгледайте внимателно имейла: сравнете адреса на изпращача с предишни реални съобщения от вашата банка. Не кликвайте върху линк в такъв имейл, а въведете ръчно в браузъра си адреса на банката. Актуализирайте редовно браузъра и операционната система на устройствате си.

Сменяйте периодично (поне веднъж на 3 месеца) паролата си за вход на вашето онлайн банкиране. Използвайте дълги и сложни пароли: поне 8 символа, съдържащи малки и големи букви, цифри и специални символи.

Източник: filternews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.