Alarma.bg със сигнал до омбудсмана: Банка и ЧСИ рекетират самотна майка от Плевен

0

Плевен е потресен от брутален случай, при който банка и частен съдебен изпълнител (ЧСИ)  рекетират самотната майка Малина П.  заради два кредита на бившия й мъж, научи ексклузивно Alarma.bg.

Историята трябва да влезе в полезрението на националния омбудсман проф. Дияна Ковачева, която има силите и правомощията да озапти разпасалата се банкова институция, категоричен е източник на Alarma.bg, запознат с драмата.

ИСТОРИЯТА

Екссъпругът на Малина изтеглил два кредита от банката – през 2015 г. и 2018 г., по които сега жената става съдлъжник, макар че връзката им завършва с развод през 2020 г.

Длъжникът вече дори не е в България – бившият й заминал да работи в  чужбина. Оттогава се случва мъжът да забави плащането на някои от вноските, тъй като изпраща парите от чужбина, понякога плаща на части.

В един момент, обаче, банката решава да обяви кредита за предсрочно изискуем, като не прави абсолютно никакви опити да издири екссъпруга. И за какво да си създават неудобството да го издирват при положение, че Малина им е под ръка – наложени са й неколкократно запори на заплатата, разкри нашият източник.

По принцип не би било трудно да се осъществи връзка със съпруга, тъй като длъжникът работи официално с трудов договор на територията на ЕС и е осигурен.

Развоят – през януари 2021 г. са внесени такси, но само месец по-късно – февруари 2021-а, мъжът заявява, че не работи към момента, при което Малина прави опити за предоговаряне с Оля Ботева – юрист на плевенския клон на банката.

Оля, обаче, не придвижва молбата, които получена лично от самотната майка, документът няма дори входящ номер. В молбата е описано, че Малина издържа и гледа сама детето си и има свой потребителски заем, като моли за разсрочване на борчовете на бившия си за по-дълъг период от време, но категорично заявява, че ще го плаща.

След липса на отговор от банката Малина внася в началото на юни пари по двата кредита. Банката отново не се свързва с нея, а внесените пари покрива сметките по направените изпълнителни дела при…ЧСИ.

При това без надлежно уведомяване нито на Малина, нито на бившия й. За капак заплатата на плевенчанката е блокирана без уведомление от ЧСИ. Малина го разбира от банкомата, когато не може да изтегли заплатата си.

Така майката получава запор на заплатата по единия кредит и възбрана на недвижим имот.

По втория кредит пък отнася възбрана на ипотекирания апартамент, който е само на съпруга й, но е семейно жилище, предоставено й да се грижи сама за детето си след развода. Има възбрана и на имот в град Троян.

След много преговори с банката Малина за втори път заявява, че ще плаща заема и банката й изготвя споразумение, в което бившият съпруг липсва като длъжник и изискват от нея да плати сумите за две години, ако и крайните срокове на заемите са 2027-а и 2030 г. С много молби и писма банката отказва да се споразумеят и продължава да я изнудва. Заведени са дела.

От месец ноември 2021 г. Малина пише писма и моли банката да й достави информация каква е сумата, която им дължи, тъй като е намерила друга банка, с която иска да рефинансира заемите и да погаси задълженията на бившия си съпруг.

Цели 10 месеца банката не отговаря и изпраща юриста си в други трезор със заплахата, че няма да освободят ипотеката дори и при изцяло изплатени кредити, ако Малина не се откаже от делата и не приеме посочените в исковите молби суми без възражение.

През август 2022 се получава отговор от банката след сезиране на различни институции, в което е упоменато, че ако не бъдат платени сумите за делата, които не са приключили, банката няма да освободи ипотеката.

Малина плаща потребителския кредит заедно с такси и лихви, както е указал ЧСИ Т. Кирилова през декември 2022г. Тя вдига запора върху заплатата, но веднага прави нов запор върху възнаграждението й по другия заем, по който има спряно принудително изпълнение, както и определени други мерки.

Крайно излишно и несъразмерно, предвид, че заемът е за около 33 000 лева, а само апартаментът, който е възбранен, струва над 120 000 лева в момента, като за същия заем имаме възбрана и върху още един имот.

Това се случва един ден след като е вдигнат запорът по платения заем. Очевидно се касае за рекет и манипулация с цел непрекъснат стрес и съгласие, с което да се поемат всички такси и разноски по делата.

В цялата гнусна история има и добра новина – Окръжният съд в Плевен е спрял принудителното изпълнение по това дело, заради което не спират реално заплатата. Но от банката-рекетьор плашат, че няма да отблокират банковите карти, което е абсурдно предвид факта, че сметка не е запорирана.

Екссъпругът продължава да не е търсен и проверяван за доходи  през цялото време. Служител при ЧСИ заявява, че банката няма безкрайно да чака и в следващ момент ще пристъпи към публична продан.

Всичко това се случва при спряно дело по изпълнение и висящо съдебно пред Административния съд, както и при явно заявено многократно желание да бъде изплатен изцяло заемът.

Любопитен факт е, че банковата сметка на ЧСИ-то, по която е преведа сумата по потребителския кредит, е в същата банка…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.