Директорът на АГ „Шейново“: Грешката с разменените бебета е станала още с поставянето им в кошчетата

0

Няма грешка при гривните, които са били поставени на бебетата – новородените са били сложени в грешното легло и размяната е станала още в началото, при първото кърмене. Това обясни директорът на АГ „Шейново“ д-р Румен Велев, след като вчера стана ясно, че две бебета са били разменени в лечебното заведение още през септември. Размяната бе доказана с ДНК-тестове.

„Няма грешка в гривните, бебетата са с гривни такива, каквито са им поставени – грешка има при гривничките на майките. Майките и дечицата имат еднакви гривни, но на майката с гривничка на бебенце А ѝ е дадено бебенце Б. Много органи разследват как се е стигнало дотук, имаме доста голяма яснота. Уверявам ви, че тези хора, които са допринесли или извършили тази грешка, ще се накажат изключително строго. Следствието ще установи кои са“, каза директорът на брифинг в четвъртък.

„Бебетата не са разменени след раждането, а по-късно. След като те се родят и след като ги приемем, ги поставяме в кошчета, после ги даваме на майката. На кошчето пише номер на бебето и името на майката – на голям картон. Всъщност разминаването е станало точно тогава – при първото раздаване на бебетата“, заяви д-р Велев.

Той каза, че това е „низ от нелепи случайности“ и може би грешка на един човек, който в началото е объркал. „Но това не ни оправдава. Искам да поднеса извинения към двете семейства. Искрено се надявам по-бързо да преодолеят това. Смятам, че няма никаква умисъл за размяната на децата“, заяви още д-р Велев.

Смущаващите факти според него са, че по време на целия престой нито една от двете майки, родили още през септември, не е обърнала внимание на номерата на гривните. „При изписването тези гривни не са били сверени, което е в нашите протоколи. Три месеца е дълъг период, а и едната майка много добре си съхранява всички документи с номерата“, каза д-р Велев, напомняйки, че сигналът за размяната бил подаден от една от родилките чак през декември.

На думите на здравния министър Асен Меджидиев защо директорът не го е известил веднага, д-р Велев отвърна: „Повече от седмица вече текат няколко проверки в болницата. Когато разбрах за случая, веднага подадох сигнал в полицията и те веднага образуваха досъдебно производство. Искахме да се запази мълчание заради деликатността на ситуацията – да се запазят лични данни. Освен тази проверка, която тече доста бързо, в болницата има още 3 проверки, които изясняват тези факти и обстоятелства“.

Самият директор е разбрал за размяната след 8-9 декември, когато една от майките се обадила, за да каже, че има някакво съмнение. „Още на следващия ден лично уведомих полицията“, допълни лекарят. „Тази майка тогава е видяла двете гривни и е установила, че номерата с тази на бебето и нейната не са едни и същи“.

„Повече от 30 г. съм лекар и акушер-гинеколог, такова нещо не ми се е случвало. Много бебета са минали през болниците ми. Напълно съм наясно, че няма никакъв умисъл в това нещо. Повече от 30 човека бяха разпитани в прокуратурата“, каза той и допълни, че „винаги“ е готов да подаде оставка, ако се установи, че има процедурни нарушения.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.