Васил Божков се връща в България с договорка, че няма да бъде арестуван

0

Подсъдимият хазартен бос назначи 50 охранители на работа и си върна собствеността върху разпродадените имоти

Укриващият се в Дубай от родното правосъдие с 18 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков подготвя завръщането си в България, което най-вероятно ще се състои още в първите дни на новата 2023 година, научи „Уикенд“ от приближени до велинградския милиардер. Според думите им, Божков вече е постигнал договорка, че няма да бъде арестуван при завръщането си, а само ще бъде задържан за разпит, след което – освободен под парична гаранция.

Първите сигнали, че Васил Божков се завръща у нас след 2-годишно изгнание в Дубай вече са налице – през последния месец хазартния бос е назначил около 50 души охранители, които да пазят централния му офис на ул. „Московска“, както и върволицата му от имоти.
Официалната съпруга на хазартния бос – Елена Динева, пък вече се е настанила в резиденцията му на Витоша. След бягството на Божков в Дубай от ДНСК стартираха

проверка за незаконно строителство

в някогашната вила на Тодор Живков, която Черепа купи през 2015 г. от вдовицата на банкера Емил Кюлев. Божков пък побърза да се отърве от имота, прехвърляйки го на фирма, собственост на президента на футболен клуб „Септември“ Румен Чандъров. Неотдавна обаче Чандъров е прехвърлил обратно резиденцията на Витоша на Васил Божков, както и още половин дузина недвижими имоти в София.
Само преди месец Васил Божков спечели най-важното от серията дела, които се водят срещу хазартния му бизнес. В началото на месец ноември Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожен акта на Държавната комисия по хазарта, според който „Еврофутбол“ дължи на държавата рекордните 329 млн. лв. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Според уточнението на съда, магистратите не се произнасят по дължимостта на сумата, но отменят акта като изначално нищожен, тъй като е издаден от „некомпетентен държавен орган“.
При това положение Васил Божков има правни основания да възобнови дейността на хазартните си дружества в България, които са с отнети лицензи заради дължими общо почти 600 милиона лева на държавния бюджет. Черепа все още развива хазартна дейност, но в Молдова и в други държави от бившите съветски републики. Твърди се, че Божков е неофициален

собственик на хазартното дружество „Сезам“,

което усилено се рекламира напоследък в телевизионния ефир от продуцентите-шоумени Иван Христов и Андрей Арнаудов.
Засега остава загадка какво се случва с останалите обвинения, повдигнати задочно от Специализираната прокуратура срещу Васил Божков в началото на 2020 г. Сред тях най-сериозните са, че е поръчал убийствата на конкурентите си в хазартния бизнес Манол Велев (ликвидиран през 2007 г.) и на Йордан Динов (убит през 2012 г.). Съмненията, че Манол Велев е екзекутиран след конфликт с Васил Божков изрази още преди години и Весела Лечева, настоящ министър на спорта в служебния кабинет на Румен Радев.

Делата срещу Васил Божков обаче така и не успяха да влязат в Специализирания съд, който беше закрит през лятото и бяха преразпределени в Софийски градски съд. Очевидно Божков е получил гаранции, че до повдигане на обвинения няма да се стигне, след като е взел решение да се завърне в България в началото на следващата година.
За последно името на олигарха беше използвано като претекст от бившия премиер Кирил Петков и тогавашния МВР шеф Бойко Рашков за незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше задържан в дома си в Банкя тази пролет, като тогава Кирил Петков обясни, че се действа по сигнал на Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ), установяващ загуби за бюджета в размер на близо 557 млн. лв. По-рано Васил Божков бе застъпил версията, че си е спестявал данъци, тъй като е плащал подкупи на бившия финансов министър Владислав Горанов, който също беще арестуван за денонощие. Впоследствие съда обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов, а Кирил Петков и Бойко Рашков се отрекоха от думите си, че са действали по сигнала на Васил Божков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.