20 г. не могат да осъдят Пламен Кела за мафиотско убийство

0

Екзекуцията със снайпер на месарския бос Димитър Стаматов се оказа нерешим ребус за съда

Некролози, разлепени преди дни в Бургас и публикувани във вестниците от почернените близки на бургаския месарски бос Димитър Стаматов, тъжно отброиха 20 години от мафиотското убийство в морския град и отново повдигнаха неудобни въпроси за туткавото правораздаване в България. Защото, оказа се, цели две десетилетия не стигнаха на родните магистрати, за да произнесат присъда – оправдателна, или осъдителна, срещу главния герой в този процес – бургаския подземен бос Пламен Дишков – Кела, писа „Уикенд“.

Съдебната сага за поръчковата екзекуция на Димитър Стаматов – Мастара, ликвидиран от снайперист на 21 ноември 2002 г. в Бургас ще се точи поне още няколко години. За последно по „брадясалото“ дело се произнесе миналата есен Върховния касационен съд. Върховните съдии предпочетоха да не приключат процеса с

оправдателна присъди за Пламен Кела

и неговия помагач Тодор Неделчев – Недю, а разпоредиха делото за убийството на Мастара да започне отначало в Бургаския съд. Магистратите в морския град обаче не бързат с подновяването на делото, а близките на застреляния Димитър Стаматов вече са загубили надежда, че ще дочакат справедливост.
Димитър Стаматов – Мастара, близък до несебърския крими бос Димитър Жеязков – Митьо Очите, беше прострелян смъртоносно от снайперист посред бял ден на 21 ноември 2002 г. в центъра на Бургас. Дни по-късно ченгетата арестуваха за убийството наемникът Бойко Стоянов, който направи самопризнания, че е получил 10 000 долара от Пламен Дишщов – Кела, за да ликвидира месарския бос.

Поръчителят на екзекуцията

обаче съумя да избяга от България. Пламен Кела офейка на 12 декември 2002 г. с официалния си международен паспорт като член на българска делегация за спортно събитие в Полша.
Докато Пламен Дишков – Кела се укриваше зад граница, съдът осъди на 20 г. затвор наемника Бойко Стоянов и постанови присъда от 20 г. затвор и за Пламен Дишков, който по това време беще представител на групировката СИК в Бургас. Впоследствие Върховния касационен съд отмени присъдата на Кела и разпореди делото да тръгне отначало, тъй като делото срещу него се е гледало задочно.
През 2011 г., след като цели 9 години беше в неизвестност, издирваният от Интерпол Пламен Кела внезапно беше спипан в португалския град Кайскас и екстрадиран в България. Оказа се, че през цялото това време той е бил в Португалия – държава от Европейския съюз, и това е било известно на полицията. Родните ченгета обаче не правят нищо, за да го докарат у нас. След като обаче е задържан заради заповедта си за издирване от Интерпол в Кайскас, Дишков е екстрадиран у нас. Той влезе едва за няколко седмици в затвора, преди да бъде пуснат тихомълком, а осъдителната му присъда от 20 г. – сензационно отменена.
Ключова роля в обрата в съдебния процес за убийството на Димитър Стаматов – Мастара изигра килъра му Бойко Стоянов. В подновеното дело убиецът, който междувременно излежа присъдата си и излезе на свобода, обяви, че истинския поръчител на убийството на Мастара не е Пламен Кела, а Мариян Георгиев – Марата.
Посоченият поръчител отдавна не е между живите – Марата беше показно разстрелян през 2005 г. в офиса си в Равда, докато Пламен Кела се укриваше зад граница. Според убиеца-свидетел Бойко Стоянов, Марата, който приживе беше съдружник с Мастара, искал да завземе целия бизнес на месарския бос и затова поръчал екзекуцията му.

Новите показания на убиеца

изненадващо и удобно бяха приети като чиста монета от съда в Бургас и послужиха за оправдателните присъди на Пламен Дишков – Кела и на сподвижника му Тодор Неделчев – Недю. Напразни останаха жалбите на близките на покойника пред съда, че се прави нагъл опит инициаторите на поръчковото убийство да бъдат оневинени от наемника. Тръгнаха и слухове, че Пламен Дишков – Кела е броил внушителните 1 млн. лв., за да бъде оневинен.
За щастие абсурдното решение на магистратите в Бургас беше ревизирано от Върховния касационен съд, който преди година отмени оправдателната присъда на Пламен Кела и върна делото за ново разглеждане в съда. Според върховните съдии, оправдателните присъди на Дишов и на Неделчев са неоснователни, тъй като вече осъденият като физически убиец на Мастара – Бойко Стоянов, неправомерно е променил показанията си и е бил ползван едновременно като главен обвиняем и като свидетел от магистратите от Апелативния съд в Бургас.
Криминалисти от морския град убедително твърдят, че Пламен Дишков – Кела действително е поръчал убийството на Димитър Стаматов – Мастара, а месарския бос е бил осъден на смърт от сикаджията заради два бомбени атентата.
Месеци преди Пламен Дишков да подпише смъртната присъда на Мастара, бомба, насочена срещу него, избухва пред бургаската дискотека „Жега“. Малко по-късно следва

втори бомбен атентат срещу Кела,

при който който са убити двама от охранителите му, а той е ранен в крака. Взривът е заложен на паркинга пред латиноклуб „Фенси“ в Бургас, където Кела редовно купонясва. Взривената с часовников механизъм бомба разкъсва на парчета охранителите Димо Колев и Добрин Кафеджиев. Впоследствие МВР арестува няколко човека за атентата, но всички закопчани са освободени впоследствие.
В ъндърграунда и до днес усилено се твърди, че и двата бомбени атентата срещу Пламен Дишков са организирани от Димитър Стаматов – Мастара и от Мариян Георгиев – Марата, които в онзи момент са част от бизнес обкръжението около Димитър Желязков – Митьо Очите.
Дали обаче Пламен Дишков – Кела ще влезе в затвора, е под сериозна въпросителна. Макар делото за екзекуцията на Мастара да беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане, малцина вярват, че в крайна сметка някогашния представител на групировката СИК в Бургас ще влезе зад решетките с осъдителна присъда за убийство.
Откакто беше екстрадиран в България преди цели 11 години, Пламен Дишков – Кела изкара само 2 седмици в ареста, след което беще пуснат на свобода. И макар Кела да няма право да напуска страната, всички са на мнение, че той спокойно може да изчезне отново, ако подновеното дело за убийството на Мастара застраши свободата му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.