Обирджиите на Деси Плевнелиева разпитвани за инкасо удара за 6 млн. лв.

0

МВР прибра за беседи над 20 автоджамбази, издирват кой е осигурил джиповете за обира в „Ринг мол“

Дръзкият въоръжен грабеж над инкасо автомобил, превозващ близо 6 милиона лева в търговския център „Ринг мол“ преди 3 седмици най-вероятно ще остане неразкрит по подобие на десетки подобни престъпления през последните години. Това пророкуваха пред „Уикенд“ автоджамбази, които се оплакаха от полицейска репресрия след реализирания удар от засега неизвестни извършители.

През последните дни столичните антимафиоти са задържали за разпити над 20 автокрадци с обемисти досиета, за да измъкнат информация от тях кой е задигнал двата джипа БМВ Х5, използвани от обирджиите при удара. Возилата бяха открити опожарени час след въоръжения обир в столичния квартал „Кръстова вада“. Криминалистите обаче не са успели да открият по записи от видеокамери в района в какви автомобили са се прехвърлили маскираните и въоръжени апаши.
Оказва се, че мястото, избрано от бандитите за смяна на превозните средства, е неслучайно подбрано и е било предварително проучено от извършителите – наблизо няма камери за видеонаблюдение, а същевременно през квартала може да се избяга от поне четири различни маршрута за изход през Бистришко шосе. Със сигурност

обирджиите са се изнесли през Бистришко шосе

и то шофирайки не заедно в кортеж, а поотделно. Това поне сочат камерите за видеонаблююдение от Околовръстното, прегледани от ченгетата. От записите на трафика по Околовръстното шосе в промеждутъка от 8 сутринта до 12 ч. на обяд на 15 ноември не са засечени автомобили, движещи се в конвой. Криминалистите са проверили няколко съмнителни минивана със затъмнени задни стъкла, но проверката е установила, че обирджиите не са прехвърлили в микробуси, след като са опожарили откраднатите джипове БМВ Х5, оборудвани с фалшиви украински регистрационни табели.
Засега разследването на МВР е съсредоточено в установяването на крадците на джиповете, с които е извършен обира. Заради това още в деня след обира полицаи са задържали за разпит популярни автоджамбази от София, Перник и други градове.
„Изведоха ме от дома ми в 6 сутринта без дори да имат заповед за задържането ми.

Разпитваха ме близо 5 часа за обира,

пуснаха ме да си ходя чак следобед. Обясних им, че джиповете може да са осигурени от всеки – те са стари модели отпреди 10 г., които се крадат много лесно и без да има нужда от специално устройство за прихващане на сигнал от ключа. Фактът, че са използвани точно такива возила за обира за мен е достатъчен, за да съм наясно, че извършителите са професионалисти. Скъсали са връзката с автокрадците, а може и самите обирджии да са задигнали джиповете – не е толкова трудно“, разказа пред „Уикенд“ столичен автокрадец, настоял по обясними причини да запазим името му в тайна.
Сред задържаните за разпит в МВР в дните след крупния инкасо обир за 5 милиона лева са били и джамбазите Илиян Димитров – Бабичката, Ивайло Фаската и Владо Македонеца. Тримата се сдобиха с нетърсена криминална слава миналата зима, когато бяха посочени от МВР като бандитите,

откраднали джипа на Деси Плевнелиева

от подземния паркинг на „Ринг мол“. Возилото БМВ Х3 на президентската съпруга и популярна тв водеща беше задигнато през м. декември 2021 г. пред очите й.
Според разказа на Деси Плевнелиева, на влизане в търговския център мъж с раница се сблъскал агресивно в нея. Секунди след това тя видяла как колата ѝ излиза от паркинга през вдигнатите бариери и се насочва към Околовръстното шосе. След това загубила сигнала от GPS-а. Дни по-късно МВР арестува и обвини за кражбата на джипа Илиян Бабичката и обяви за издирване Владо Македонеца и Ивайло Фаската. Впоследствие обаче съда освободи Бабичката поради липса на доказателства и несъвпадащо описание на Деси Плевнелиева с визията му.

Фаската и Македонеца дори не бяха открити,

докато бяха под национално издирване, а впоследствие обвиненията срещу тях отпаднаха.
При задържането им преди 10 дни във връзка с инкасо обира, Бабичката, Фаската и Владо Македонеца са отказали да сътрудничат на МВР, макар да са били заплашени, че ще бъдат натикани за дълго в ареста. По поболен начин протекъл разпита и на друг знаков автокрадец – Георги Воденичаров – Кико, минаващ за виртуоз в кражбата на джипове БМВ. До този момент обаче в МВР не е разпитван партньорът му Светослав Петков – Лъвицата, тъй като не могъл да бъде намерен.
Според мълвата, която се разпространява в средите на автокрадците, дръзкия въоръжен грабеж над инкасо автомобила, превозващ 6 милиона лева за захранване на банкомати, е реализиран от действащи или бивши полицаи от специализирани служби. Твърди се, че при обира маскираните обирджии са използвали полицейски белезници, които поставили на ръцете на охранителите на инкасо автомобила. Сред заподозрените от МВР пък са люлински бандити от свитата на Синигера, както и друга люлинска група, ръководена от Михаил Николов – Кривия. Сред заподозрените е и пернишкия престъпен авторитет Валентин Кирилов – Пуйката. Някои смятат, че е възможно в бандата да са и украински престъпници, които са влезли у нас след началото на войната.
Същевременно заради опасения, че в дните преди Коледа може да бъде реализиран пореден крупен обир в София, в МВР е издадена заповед за засилено и постоянно полицейско присъствие около търговските центрове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.