МВР е подслушвало 24 гранични полицаи заради съмнение за трафик на мигранти

0

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви в парламента днес, че във връзка с проверка на дирекция „Вътрешна сигурност“ за участие на служители от „Гранична полиция“ в трафика на нелегални мигранти, са били поискани и получени 24 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. Данните бяха изнесени на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, на която депутати изслушват Демерджиев.

„След встъпването ми в длъжност, като министър обърнах особено внимание на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тя се занимава с порочните практики в системата. Дадени са разрешения за използване на 24 специални разузнавателни средства, в резултат на което бяха сменени някои директори в „Гранична полиция“, факт са и редица успешни реализации“, заяви вътрешният министър.

До момента са заведени общо 3824 досъдебни производства, свързани с трафика на мигранти. Едва 158 са ефективните наказания или само 5% от случаите, разкри Демерджиев. Вътрешният министър отчете, че залавянето на трафикантите става все по-трудно, защото те стават по-изобретателни. Освен това, заловените трафиканти често биват освобождавани от съда на другия ден. Той разкри, че налагането на парична глоба не е достатъчна мярка, тъй като тези хора продължават с криминалните си деяния, след като бъдат освободени. Наблюдава се и друга тенденция – трафиканти от цяла Европа идват у нас, за да вършат престъпната си дейност и даде пример със случая със скъпия автомобил, използван на трафик на мигранти.

Демерджиев настоя за техническото обезпечаване на служителите от „Гранична полиция“, за да се гарантира сигурността им, а и да се подобри дейността им. За тази цел, освен от ЕС, се налага да се отдели финансов ресурс и от държавния бюджет. „Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме“, уточни той. Освен това Демерджиев поиска промени в законодателството, така че да се завишат наказанията за този род престъпления.

„За нас е важно, когато изискваме от нашите служители да пазят външната граница на ЕС, те да са добре обезпечени, най-малкото като колегите си от Фронтекс, с които работят заедно“, подчерта вътрешният министър.

Той коментира оградите по гръцката и българо-турската граници. „Гръцкото и българското преградно съоръжение на границите са несравними. Многократно обсъждаме с експертите да се сложат някакви сензори, тъй като то е лесно преодолимо и не успява дори да забави мигрантите. Вследствие на комуникацията и взаимодействието с турската страна, натискът на мигрантите намаля значително“, разкри Демерджиев. Доскоро опитите за преминаване на границата са били около 1600 дневно, докато сега са около 400, разкри той.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.