Гранични полицаи: На хартия сме робокопи, иначе нямаме оръжие, техника и подкрепление

0

Картина на пълна неподготвеност на отговорните органи за охрана на границата ни с Турция нарисуваха полицаи, които говориха пред камера под условие да останат анонимни.

Разказващите за ситуацията по границата служители на реда бяха и с променени гласове. Те посочиха някои фрапиращи примери колко зле е положението, като единият от тях го обобщи така: „На хартия сме робокопи“.

Въпросният полицай разказа, че командващият редовно праща по задачи за охрана на границата хора, без да се интересува каква е експертизата им и колко са подготвени. Той беше категоричен, че е имало редица случаи, при които охраняващи границата се отзовават сами срещу голяма група мигранти – телефоните им не сработват, не могат да викнат подкрепление и всъщност са принудени са се крият. „Имаше случаи на буквално разкъсани от мигранти кучета“, твърди полицаят пред bTV.

Друг пример, от друг полицай – за нивото на обезпеченост с техника. Видях лента за спиране на моторно превозно средство със само един шип – а такива ленти, с достатъчно шипове, съм виждал на склад, заяви служителят на реда.

С това оръжие (дългото оръжие, което беше разрешено лично от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за употреба от граничните полицаи), като те удари адреналина, може да си опасен (за околните), каза още първият полицай.

Същевременно от Годеч се оплакаха от засилване на мигрантския натиск. Кметът на града Радослав Асенов го каза открито, като се оплака от закриването на районното управление по времето на кабинета „Петков“ – от Бойко Рашков.

В Дебелт обаче местни хора заявиха, че не се оплакват от силен мигрантски натиск, но вече има идващи. И от Годеч, и от Дебелт сигналите на хората са, че мигрантите основно търсят храна и медицинска помощ. Но край Дебелт вече буквално има кордон от „Гранична полиция“ и жандармерията.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.