Топ адвокат набит в кантората си от Иван Вазелина

Златко Баретата посредничи между двамата случая да се потули с порядъчен откуп

Прословутият побойник Иван Балабанов-Вазелина е нахлул с гардовете си в кантората на известен столичен адвокат и го набил, разказват отлично запознати с инцидента, разиграл се преди седмица. Веднага да уточним, че въпросната кантора е недалеч от сградата на столичната дирекция на МВР, а адвокатът, иначе възпитаник на школата в Симеоново, има богата палитра от клиенти – от знакови предводители на силови групировки до политици. Този юрист е част от армията адвокати, на които Вазелина, както и брат му Велко Балабанов-Халката, са възложили защитата си по многобройните им дела.

Причината за атаката срещу известната кантора е най-общо казано недоволство от работа й. Вазелина, наричан още Кривото око, и Халката очаквали, че като плащат на адвоката си астрономически хонорари и дават пари за рушвети в съда и прокуратурата, ще се измъкнат набързо от разправиите си с правосъдието. Нищо подобно обаче не се случва, делата срещу двамата братя-роми не само не се прекратяват, но и набъбват като лавина.
Затова Вазелина, афектиран, че поредно дело срещу него влиза в съда, въпреки тлъстите хонорари, които плаща, нахлул с гардовете си да иска обяснение. „Когато юристът се сопнал, последвали грозни обиди по негов адрес и яростна саморазправа – разказват източниците ни. – От всичко това адвокатът излязъл със сцепена устна и охлузвания и после разказвал из Съдебната палата, че се е спънал и паднал по време на лов.”


Не е ясно как е щяла да завърши случката в иначе луксозната кантора, ако не се намесил бивш антимафиот, преди време осъден като наркобос, който придружавал Вазелина. От години той е ментор на Балабанов. Командосът успял да усмири протежето си, след което заедно с охраната си се изнесли от кантората. „Кортежът им от бронирано ауди и джип тойота, с полицейски буркани, потеглил с мръсна газ към дома на бившия антимафиот в баровски квартал „Драгалевци“ – обясняват очевидци. Те допълват, че след инцидента, по съвет на командоса-наркобос Балабанов-Вазелина се опитал да се извини на адвоката. Честолюбивият юрист обаче отказал да приеме подадената му ръка. Свалил записите от охранителните камери в офиса си и си извадил медицинско. След това възложил на близка юристка да подготви сигнал до прокуратурата за побоя. Все пак с цената на много щедър откуп и луксозни подаръци адвокатът бил умилостивен. Вазелина и неговият бос успели да се разминат с поредното дело, поне засега. „Интересно е обаче дали след този инцидент братя Балабанови ще останат клиенти на горделивия адвокат, чиято кантора ги представя по една дузина дела за измами в цялата страна” – питат се източниците на „Уикенд“.


Да поясним още, че Вазелина и бившият антимафиот, който го усмирил и с когото често се движат заедно, са не просто приятели, но и нещо като бизнес партньори. Балабанов плаща на боса всеки месец по 30 000 лева такса. Пенсионираният командос пък на свой ред не само напътства златната си кокошка, но помпа и самочувствието на панагюрския бандит, че е вече част от мутренския елит. Разбира се, 30 хил. лева не са малка сума, но през последните години основното перо в приходите на Вазелина и брат му Велко Халката са схеми, свързани със спортните залози. Двамата минават за големи експерти в тази сфера, но и в този бранш се задават разправии.


„Наскоро Иван прекара близо месец в затвора, след като бе хванат, че подготвя бягство от България” – обясняват източниците ни. По техни думи той решил да изчезне, понеже разбрал, че шофьорът-убиец Георги Семерджиев е започнал да разказва на ченгетата за многобройните измами с футболни залози. Семерджиев признал, че ги въртели заедно с Вазелина по давление на пенсионирания бивш антимафиот.


Запознати са категорични, че в живота си досега Балабанов няма и един ден някаква по-сериозна работа или бизнес, но живее охолно от уреждане на мачове и черно тото. В същото време уж е проверяван, включително и от данъчните за точене на ДДС, но досега не се е чуло за някакви резултати от това.


Иначе Вазелина от местен герой стана национално известен през януари 2021 г., след като преби 46-годишния Нешо Юруков пред очите на детето му пред училище в Панагюрище. Тогава ченгетата откриха в родния дом на бияча в село Оборище незаконен пистолет „Браунинг” и патрони за него, въпреки че през 2015 г. Балабанов е осъден за притежаване на нерегистрирано оръжие. Явно след това пак се е въоръжил и как не, след като той обича да плаши местните хора като голям бос.
Брат му Велко Халката е нападател и шеф на местния футболен отбор в Панагюрище. Води се и управител на 4 фирми, които обаче са със запори. И двамата братя живеят добре, а Вазелина дори се подвизава и по скъпи курортни дестинации и парадира, че има „Ролс-Ройс”, два джипа „Порше Кайен” и мерцедес, взети на лизинг от столична автокъща. Колите му са с номера – поредица от двойки. Шофьорската си книжка, казват запознати, Вазелина е взел с фалшива диплома за средно образование.


Криминалната биография на господина започва през 2001 г. с грабеж в Пловдив, следва побой в Панагюрище, кражби в София. Имал е дело за лихварство, което е успешно прекратено.
Преди време лъже, че вади визи за САЩ и дори завлича 30 бона от наивни клиенти. Из Панагюрище той се представя и като посредник за уреждане на европроекти във Фонд „Земеделие”, където „имал хора”.

Коментарите са затворени.