Скандален обрат! НАП загуби дело за 4.2 млн. лв. срещу Васил Божков

0

Националната агенция за приходите окончателно е загубила дело за плащане на 4.226 млн. лева срещу хазартната компания на Васил Божков – „Еврофутбол“, научи Mediapool. Спорът по делото е заради кашата в Закона за хазарта, създадена по времето на ГЕРБ. Тогава фирмите на Божков плащаха 20% върху получените комисионни, а Българският спортен тотализатор – 15% върху направените залози.

Изчисленията по делото изцяло отговарят на въпроса кое е било по-изгодно за хазартната компания и кое за държавата.

През август 2019 година „Еврофутбол“ подава декларация пред Държавната комисия по хазарта за това какво е спечелила от организирането на залагания върху надбягванията с коне и кучета. Стойността на получените такси и комисионни е 10.2 милиона лева. Това са сумите, за които „Еврофутбол“ твърди, че остават чисто след изплатените суми на играчите.

„Еврофутбол“ плаща на 20% върху тази сума, което е дължима държавна такса – 2.042 милиона лева.

В същото време „Еврофутбол“ е получил залози за 42.079 милиона лева. Ако се плаща държавна такса от 15% върху залозите, дължимата сума е 6.311 милиона лева

Разликата между дължимата и платената такса е 4.269 милиона лева, казва Държавната комисия по хазарта в своето наказателно постановление, издадено на „Еврофутбол“. Малко по-късно тази комисия е закрита (след като част от служителите ѝ бяха арестувани), а правоприемник става НАП. Данъчните започват да си търсят тези пари, но „Еврофутбол“ обжалва пред съда и печели.

Столичният административен съд (АССГ) твърди, че неплащането на тези пари не се дължи на някакво нарушение на фирмата. Съдът цитира чл.30 ал.6 от Закона за хазарта, в който се казва, че фирмата е длъжна да подава декларация за разликата между

стойността на получените залози и изплатените печалби.

В утвърдения от министъра на финансите по времето на ГЕРБ образец на декларацията е налична само графа за стойността на получените залози, като липсва такава за изплатените печалби и за разликата между тях. Съдът намира, че с пропуска да декларира стойността на получените залози не се извършва нарушение на разпоредбата на закона.

Решението на АССГ е окончателно.

Друг съдия обаче решава друго

През август тази година друг магистрат от същия съд обаче потвърди на първа инстанция, че частната лотария на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков действително е ощетила държавата с десетки милиони левове, като е плащала незаконно занижен размер на таксата за хазарт.

Компанията „Ню Геймс“, която организираше лотарията и въртеше милиардни обороти, е осъдена на първа инстанция, че дължи на НАП 47.6 млн. лв. държавни такси за хазарт плюс лихвите за периода 2015 – 2019 г.

От общата сума 34.9 млн. лв. е главницата на дължимите, но невнесени държавни такси за хазарт, а 12.7 млн. лв. са лихвите за петгодишния период. С това решение АССГ обяви, че компанията е Божков е трябвало да плаща такса от 15% върху залозите, а не далеч по-малката сума – 20% върху комисионните.

Давността на част от задълженията е изтекла, като те ще се погасят изцяло по давност в края на 2024 г., става ясно от решението.

Към момента журналистите и гражданите няма как да следят тези и много други дела от голям обществен интерес, защото АССГ скри цялата информация в сайта си.

Сагата „Божков“

Сагата за около 700 млн. лв., за които държавата твърди, че не са платени от фирми на бизнесмена Васил Божков, започна в края на 2019 г.. При неколкократни проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция Министерството на финансите установи, че при всички правителства от началото на 2014 г. до края на 2019 г. няколко хазартни фирми на Божков – „Еврофутбол“, „Ню Геймс“, „Национална лотария“ и „Евробет“, са плащали незаконно занижен размер на държавната такса за хазарт. В резултат прокуратурата предприе мащабна акция срещу крупния бизнесмен, който до онзи момент беше в близки отношения с властта и практически недосегаем.

Повдигнати му бяха 19 обвинения за всевъзможни престъпления, включително изнасилвания, но той вече предвидливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт срещу Божков обаче и до момента не е внесен в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с лотариите бе закрит с промени в закона, внесени от Валери Симеонов, които обявиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на фирмите на Божков бяха отнети и до момента той не е успял да си ги върне. Неотдавна с окончателни решения на ВАС „Еврофутбол“ и „Националната лотария“ загубиха шансовете си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

В началото на 2020 г., докато властите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинения и претенции срещу Божков, той предприе контраофанзива от Дубай, разкривайки как е „плащал 20% такса на управляващата shaika“.

Божков обяви, че е бил рекетиран от бившия премиер Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил платил подкупи за над 60 млн. лв., като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещение във финансовото министерство.

Така Божков нагледно разясни как Законът за хазарта е бил променен така, че да има удобни „вратички“ в изгода на неговия бизнес, в замяна на което той се е отчитал с пачки пред власта.

През юни 2020 укриващият се в Дубай бизнесмен подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лева на Борисов и Горанов, за да не се пречи на бизнеса му. Божков казва, че може да докаже това, ако бъде потърсен, но главният прокурор Иван Гешев го игнорира с мотива, че няма да коментира изказвания на обвиняеми.

В крайна сметка прокуратурата бе принудена да се заеме с казуса, но тъй като по него нямаше никакво движение, бившият премиер Кирил Петков, след като взе властта, през 2022 г. лично даде показания на държавното обвинение. По този повод Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха незаконни, а обвинения срещу тримата и до днес не са повдигнати.

Междувременно Божков, заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски, обаче влезе в санкционния списък на САЩ по Глобалния закон „Магнитски“ заради „значима корупция“. За разлика от Божков, срещу Пеевски няма предприети никакви съществени процесуални мерки от страна на българската прокуратура.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.