В Германия: Над 20 жени са станали обект на сексуално насилие от началото на Октоберфест

0

Най-малко 21 жени и момичета са станали обект на сексуално или физическо насилие на територията на германския фестивал Октоберфест през първата му седмица, показва междинен доклад на група за подкрепа, цитиран от ДПА. 

За сравнение, през същия период на 2019 г., когато Октоберфест се състоя за последен път преди пандемията от COVID-19, жертва на сексуално или физическо насилие са станали 14 жени, посетили феста, съобщи проектът „Безопасен Октоберфест за момичета и жени“. 

Членове на проекта обаче не виждат общ ръст на насилието по време на фестивала в Мюнхен. Според тях, това че групата е все по-търсена, се дължи на нарастващата осведоменост за кампанията и на обществените дебати по темата.

Тази година 228 посетителки на Октоберфест са потърсили подкрепа от страна на инициативата през първата седмица на фестивала – с 50 на сто повече, отколкото през 2019 г.Най-младото момиче е било на 14-годишна възраст, а най-възрастната жена – на 62 години, като по-голямата част от потърсилите подкрепа са били под 30-годишна възраст, съобщиха от групата. Сред тях 69 момичета или жени не са могли да открият хората, с които са пристигнали на фестивала или са изгубили ценни вещи като мобилни телефони, ключове или портфейли.

Двайсет и един посетители са потърсили съвет заради психически кризи, а 15 са потърсили помощ след употребата на алкохол или наркотици, показват данните от доклада.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.