Набожен сириец гръмнат за половин тон кокаин в центъра на София

0

Сириец с двойна самоличност, приел християнската вяра и българско име, бе убит от наемници заради пратка от половин тон кокаин в центъра на София преди 17 години, припомня „Телеграф“.

39-годишният Махмуд Хасан, който си е сменил името с българското Мартин Дойчев и първоначално излезе с чисто криминално досие, бе убит с четири  куршума в главата по време на движението си с черен мерцедес по столичния булевард “Скобелев”, в отсечката между Петте кьошета и Руски паметник. Инцидентът стана малко след 11 часа.

Изстрелите са отправени откъм шофьорското място в момент, когато вероятно убитият е говорил по мобилния си телефон, тъй като в ухото му е открито устройство “свободни ръце”. Според свидетели двама души са извършителите на покушението. По предварителна информация единият мъж е открил стрелба, докато вторият, когото свидетели описват като „по-нисък и пълен“, стоял отстрани. Според очевидци на инцидента те са били младежи, облечени със сиви суичъри, чиито качулки са били на главите им. След убийството двамата мъже, които според други сведения са били маскиране, са избягали към баня “Мадара”.

По предварителна информация автомобилът е собственост на 39-годишния Александър Киров, който е регистриран в полицията за икономически престъпления.

Първоначалната проверка на лицето Мартин Дойчев показа, че той няма криминално досие. По-късно обаче вътрешният министър Румен Петков уточни, че това не е истинското име на убития и срещу него има няколко заведени следствени дела, след което той е променил самоличността си. Дойчев е лице, което е имало „много сериозна биография, преди да смени името си“, коментира Петков преди заминаването си за Великобритания, където ще участва в среща на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз.

В Пловдив обаче тогавашният главен  секретар на МВР ген. Бойко Борисов разкри, че застреляният е Махмуд Хасан и има криминално досие, но смяната на името му на Мартин Дойчев е объркала полицията в началото на разследването. Срещу Махмуд Хасан има висящо дело за контрабанда на 2,2 кг кокаин, заведено през 2001 г. 22 души от групата разпространители на дрога на Махмед Хасан са били заловени в Европа преди време в Европа с наркотици, допълни Борисов.

Същия ден в Пловдив бе хваната група, която се занимава се с търговия с кокаин за чийто лидер е смятан сириецът.  Сред задържаните е български гражданин – Иван Иванов, който се оказва не само със сменено име, но и с променен ЕГН. Той също е сириец, близък ортак на Махмуд. Заявил пред магистратите, че иска българско име и гражданство, защото вярвал в Свети Йоан Златоуст, а семейство му е много набожно и вече изповядва християнските ценности и религия. Тези два случая разпалиха дебата за това до колко е нормална законовата процедура за промяна на имената ЕГН-тата. Тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков и правосъдният му колега Георги Петканов обявиха че законът трябва да се промени, извадиха статистика според която само за две години над 3400 човека са сменили имената си. Година по-късно депутатите действително извършиха законови промени и това безумие бе прекратено.

Името на покойния Махмуд изплува години по-късно покрай делото срещу четирима българи, замесени в трафик на кокаин през Южна Африка. Сънародниците ни бяха осъдени на общо 60 години затвор в Кейптаун през 2011 година. Марио Васев, Асен Иванов, Борислав Атанасов и Атанас Биков бяха задържани на първи март за трафик на близо един тон кокаин залива в Салдания.  Четиримата нашенци и шестимата граждани на Мианмар бяха осъдени за контрабанда на дрога на стойност 40 милиона долара. Четиримата не са случайни хора. Марио Васев беше заподозрян за разстрела на така наречения хроникьор на мафията Георги Стоев, екзекутиран на 7-и април 2008 година до столичния хотел Плиска. Борислав Атанасов – Мекото пък се прочу през 2009 година, когато беше отвлечен от „Наглите“ и пуснат след две седмици срещу откуп от 500 хиляди евро. Боби Мекото и ортакът му Александър Торбов бяха разследвани за трафик на кокаин. Срещу тях тръгна и дело в Софийски градски съд заедно с нигериеца Джонатан Онуома, Гриша Григоров и сириеца Махмуд Хасан Ал Саид, известен като българския гражданин Мартин Хасан Дойчев. Всички обаче в последствие бяха оправдани поради липса на доказателства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.