ВИП в Alarma.bg: Ексдепутатът Емил Димитров стреля по елени с районен съдия №1 Цветомир Цветанов

0

ВИП компания на лов! Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, познат и като Емо Фаса, е стрелял по дивеча в Етрополския балкан заедно със своя близък приятел районен съдия №1 в града Цветомир Цаков Цветанов, разкриха източници на Alarma.bg.

Местните разправят, че председателят на Районния съд в Етрополе правил компания на Емил Димитров в заниманието за скучаещи милионери – стрелба по благородни елени. Трябва да подчертаем, че двамата не са бракониерствали – просто са преследвали елитния дивеч в частното ловно стопанство на екс депутата в разрешения период от 1 септември до 31 януари.

Проверка на Alarma.bg установи, че съдия Цветомир Цветанов е председател на Районния съд в Етрополе вече осем години – от 2014 г. Преди две лета – през 2020 г., му е правена атестация, която въпреки ловните излети с Емо Фаса му поставя оценка „много добър”.

Alarma.bg припомня, че през 2013 година гръмна новината как бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров прокарвал лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Целта им била финансова изгода за свързани с него компании като „Фабрика Медикет“ АД, която стопанисва ловните стопанства „Шерба“ и „Етрополе“ и фирмата „Симеон-2“ ЕООД, дистрибутор на тютюневи изделия.

Това установи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след проверка на два сигнала срещу Димитров, която продължи близо година.

Дейността на Димитров в парламента беше съпътствана от непрестанни скандали с внасянето на лобистки поправки в полза на разностранния му бизнес с дистрибуцията на цигари, хотели, дърводобив и ловни стопанства.

Тогава „Капитал” написа, че Емил Димитров е свързан от години с бизнеса с ловни стопанства. „Фабрика Медикет“ АД например имала сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство „Шерба“ и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък „Етрополе“.

Основен акционер във „Фабрика Медикет“ според търговските регистри е „Елеонора Транс“ – собственост на майката на Емил Димитров – Елеонора. Другият акционер в дружеството е Славян Теофилов, който беше икономически съветник на Димитров в качеството му на депутат.

По груби изчисления таксите за стопанисване на дивеча, плащани от свързаните с Димитров компании са около 600 хиляди годишно. „Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за „Фабрика Медикет“ АД“, се казва в становището на комисията за конфликт на интереси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.