Закопчаният на яхта в Поморие топ измамник (Поли Дебелия уреждал фалшивите шофьорски книжки от Швейцария)

0

Полихрон Луков завлякъл милиони от австрийци, представяйки се за посланик на карибски остров

Зрелищно арестуваният на яхтата си в Поморие при спецакция на бургаските антимафиоти в началото на седмицата 53-годишен Полихрон Луков е съумял да измами с милиони евро десетки австрийци, германци и унгарци, представяйки се за посланик на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. Това разкрива пред „Уикенд“ представител на бургаската прокуратура дни след задържането на професионалния мошеник.

Чевръстият измамник от Поморие е известен в морския град с прозвището Поли Дебелия, както и с луксозния начин на живот, който демонстрира. 53-годишният мъж притежава няколко имота в Поморие, малка яхта и шофира рядък ретро модел на „Ролс Ройс“ на стойност почти 200 000 лв. Според жителите на Поморие, цялото богатство на Полихрон е натрупано от измами, като в разнородните му престъпни схеми участвали и няколко мастити адвокати от Бургас.
Акцията по задържането на Поли Дебелия е по искане на австрийските власти, след като на 22 юли т.г. прокуратурата в град Велс издава европейска заповед за арест на българина. Полихрон е обявен за международно издирване заради издаване на

фалшиви дипломатически паспорти,

шофьорски книжки и неистински испански и кубински документи за самоличност. Според австрийската прокуратура, Полихрон е измамил над 10 човека, от които измъкнал общо 334 000 евро, издавайки им дипломатически паспорти и неистински документи от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. Жертвите на Поли Дебелия обаче са много повече, а неофициално се коментира, че измамите му са в размер на над 3 млн. евро само за последната година и половина.
Поморийският последовател на героят на Тодор Колев от култовата комедия „Опасен чар“ се е представял с

поне три различни самоличности

през последните няколко години. Дълго време Полихрон се подвизавал из Европа и света като посланик на Антигуа и Барбуда, приемайки името Паоло Лукезе. В качеството си на мним посланик на карибската островна държава Поли Дебелия опитал да завлече българския офис на гръцката банка „Емпорики“ преди няколко години, представяйки фалшиви съдебни решения от Барбуда за спечелени търговски дела. Измамата за над 10 милиона евро обаче не минала, а Полихрон се покрил за дълго време някъде из Карибите.
През 2019 г. Поли Дебелия вече приел друга самоличност и националност – Пол Леон Луке, гражданин и посланик на малкия карибски остров Сейнт Китс и Невис, открит от Христофор Колумб през 1493 г. Започнал да урежда дипломатически паспорти и шофьорски книжки на заможни австрийци и унгарци и да ги убеждава да инвестират средствата си в покупка на имоти и апетитни бизнеси на остров Сейнт Китс и Невил.
„Измамите му са били професионални и в тях са замесени адвокати и майстори на фалшиви документи. Предполага се, че паспортите, шофьорските книжки и другите неистински документи са издавани в Пловдив“, твърдят разследващи. Твърди се, че Полихрон уреждал и българи с фалшиви

шофьорски книжки от Швейцария,

които се печатали в Пловдив. Фалшива шофьорска книжка от Швейцария беше открита и у бившия футболист Георги Семерджиев, който пиян и дрогиран уби две млади жени на 6 юли т.г. в София.
„Поли Дебелия е факир в областта на фалшивите документи, а измамите му минават навсякъде по света. През последните години той се занимаваше и с уреждането на капитанско свидетелство за управление на яхти, като прибираше между 3000 и 5000 лева“, описват дейността му жителите на Поморие. Според думите им, преди около 20 г. Полихрон бил осъден на 5 г. затвор за измама в особено големи размери, но

излязъл предсрочно от затвора,

а впоследствие бил реабилитиран.
В Поморие разказват, че Поли Дебелия владее перфектно испански и френски език, което улеснявало превъплъщенията му в посланик на малки островни държави от Карибския басейн. Миналата пролет Полихрон успял да продаде на трима различни чужденци несъществуваща плантация за захарна тръстика в Сейнт Китс и Невис.
„Убеждавал ги, че плантацията е собственост на нидерландски бизнесмен, който починал, а синът му искал да се върне в Европа и продавал бизнеса. Завлече поне трима с по над 500 000 евро“, описват измамите на Полихрон съгражданите му от Поморие. Според думите им, Поли Дебелия се ползвал с подкрепата на влиятелен магистрат от Бургас, а мастити адвокати също участвали в измамите му.
Когато преди дни въоръжени полицаи щурмували

яхтата на Поли Дебелия

на пристанището в Поморие, за да го арестуват, измамникът отново размахал фалшивия си дипломатически паспорт и даже заплашиш ченгетата, че ще бъдат уволнени и съдени, тъй като нападат дипломатическо лице.
„Говореше ни на испански и настояваше, че се казва Пол Леон Луке. Поиска да му осигурим преводач от испански или френски, тъй като не знаел български език“, разказва бургаски антимафиот. При задържането на Полихрон ченгетата открили огромна сума пари в яхтата му, както и огромен набор от документи и пълномощни, част от които навярно са фалшиви. В претърсването и изземването на документи са участвали и представители на австрийската полиция. Открити са и множество печати, както и няколко регистрационни табели от Швейцария и Австрия.
Полихрон Луков е въдворен за постоянно в ареста и предстои да бъде екстрадиран в Австрия, където ще бъде съден за измами в особено големи размери и фалшифициране на официални документи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.