Отказаха да пуснат от затвора „наглия“ Прокопи Културиста

0

Тарторът на бандата за отвличания ще лежи поне още 15 месеца, натрупал вътрешни наказания в пандиза

Преждевременното освобождаване от затвора на тартора на бандата за отвличания „Наглите“ Прокопи Прокопиев – Културиста се отлага с поне 2 години, разкри пред „Уикенд“ източник от Министерството на правосъдието. Както писахме в миналия брой, Прокопиев очакваше да бъде предсрочно освободен от пандиза в средата на месец октомври, когато Софийския градски съд трябваше да разглежда молбата му за помилване.

В последния момент обаче от управата на Софийския затвор са изтеглили молбата на Прокопиев до съда с мотив, че терористът от „Наглите“ все още не е излежал 2/3 от наложената му 18-годишна присъда.
Според запознати, Културиста е ползвал услугите на доскорошния началник на пандиза Десислав Трайков, който в момента се е преквалифицирал като адвокат, за да си издейства предсрочна амнистия. От настоящия командно-надзорен състав на Софийския затвор обаче изнамерили няколко

дисциплинарни нарушения на Прокопиев

от първите месеци на пребиваването му в затвора, за да отхвърлят молбата му. Сред тях е сбиване с рецидивиста Ягуара зад решетките през 2015 г.
Неофициално се твърди, че служебния министър на правосъдието е издал устна заповед да не се разрешава предсрочното освобождаване на тартора на „Наглите“, като казуса дори не трябвало стига до разглеждане в съда, който можел да се произнесе в полза на Прокопиев.
„Прокопи Културиста има натрупани дисциплинарни нарушения зад решетките, които умишлено не са били сборувани, когато молбата му за предсрочно освобождаване е била придвижвана. Той ще остане в килия поне до началото на 2024 г. и едва след това може да поиска предсрочното си пускане от затвора“, коментира пред „Уикенд“ служител от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към Министерството на правосъдието.
Прокопи Прокопиев е в затвора от края на 2009 г., но присъдата му беше прочетена окончателно едва през 2014 г. Той беше осъден на 18 г. затвор
за серия от похищения и

инквизиции на поне 13 богаташи

в периода 2006-2009 г., организирани от ръководената от него банда „Наглите“.
Прокопи Културиста и хората му бяха арестувани през ноември 2009 г., малко след последното си фатално 13-о отвличане – на студента Румен Гунински. От първоначално задържаните 18 човека обаче едва петима главорези от „Наглите“ бяха осъдени – Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца. Петият осъден – Кирил Кирилов – Шкафа, беше застигнат от улично правосъдие дни преди да влезе в затвора. Неизвестен стрелец причака Шкафа пред дома му в ж.к. „Младост“ и напълни тялото му с олово.
Двама от осъдените членове от бандата на „Наглите“ вече са на свобода. Първи още преди година и половина излезе Ивайло Евтимов – Йожи, за когото съда прецени, че се е поправил в затвора. Малко по-късно,  в края на декември 2021 г. съдиите уважиха молбата за предсрочна свобода и на Даниел Димитров – Данчо Релето. Прокопи Прокопиев – Културиста обаче ще изкара още най-малко 15 месеца в затвора.
Единственият от „Наглите“, който със сигурност няма да вкуси свободата, е осъдения на доживотен затвор Любомир Димитров – Любо Гребеца. Той беше осъден като извършител на две убийства – над похитения от „Наглите“ Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и на Иван Пайнавелов – Сапата, който дълго време е бил водеща фигура в бандата за отвличания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.