По искане на австрийските власти: Задържаха българин за измама с дипломатически документи

0

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа българския гражданин П.Л. По отношение на него на 22.07.2022 г. е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Прокуратурата в град Велс, Република Австрия. С тази заповед П.Л. е обявен за международно издирване за провеждане спрямо него на наказателно преследване за издаване на особено защитени документи и професионална измама в голям размер.

В заповедта е посочено още, че П.Л. набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи – дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите П.Х. се представял с друга самоличност, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин П.Л. заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от 10. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Престъпленията, за които е издадена ЕЗА от австрийската прокуратура съответстват на престъплението измама по смисъла на чл.210 и чл.211 от българския НК.

П.Л. е установен и задържан от органите на реда на яхта в гр. Поморие. По време на задържането си първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

Предстои Окръжна прокуратура – Бургас да поиска от съда по отношение на П.Л. да бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.