Гръцката брегова охрана е стреляла по турски товарен кораб

0

Гръцката брегова охрана е открила огън по турски товарен кораб, плаващ в международни води в Егейско море, съобщи турската брегова охрана.

Инцидентът е станал на 11 морски мили югозападно от турския остров Бозджаада и няма пострадали, се казва в турското съобщение, като се добавя, че че след „заплашителния обстрел“ от два гръцки катера, два кораба на турската брегова охрана са пристигнали в района и гръцките са напуснали зоната.

Агенция ДПА пък цитира изявление на гръцката брегова охрана, в което стрелбата се потвърждава, но се посочва, че става въпрос за предупредителни изстрели заради кораб, който „се е движел подозрително“ в гръцки териториални води край остров Лесбос.

Според гръцкото съобщение, капитанът на кораба „Анатолиан“ е отказал да позволи проверка, след което плавателният съд е бил ескортиран до турски териториални води. Гръцката брегова охрана посочва, че е информирала за случая турската брегова охрана.

Районът е известен с това, че в него има много кораби, които нелегално превозват мигранти от Турция към страните от ЕС – Гърция и Италия. Гръцката брегова охрана твърди, че редовно проверява кораби, които се държат подозрително в Егейско море.

Това обаче е пореден граничен инцидент между Гърция и Турция. Само преди 5 дни по повод граничните спорове за група острови, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши директно съседката: “Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Някоя нощ ще дойдем.”

Днес пък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви на пресконференция, че остава отворен за среща с Ердоган. При откриването на Международния панаир в Солун той заяви, че няма да налага среща на Ердоган, но винаги е отворен за такава и дори посочи като потенциално място чешката столица Прага.

Според Мицотакис и от двете страни на Атлантическия океан се наблюдава постепенна промяна в отношението към Турция, заради неоекспанзионистичната реторика, възприета от Анкара. Гръцкият премиер добави, че би желал да установи приятелски отношения между Гърция и Турция, които да надхвърлят миналото и да гледат към бъдещето.

Помолен да коментира възможността за враждебни действия в Егейско море, където днес стана инцидентът с турския товарен кораб, Мицотакис заяви, че дори не може да си представи военна конфронтация, но подчерта, че ако Турция избере този път, тя ще получи решителен отговор от гръцките въоръжени сили.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.