Тарикати мамят с менте обяви за „некермански” апартаменти

0

Сделките на имотната мафия надминаха по печалби ало-измамниците

Докато цените на имотите продължават да скачат нагоре, мнозина предпочитат да наемат квартира, вместо да плащат ипотека с години. Въпреки огромното строителство, се оказва, че да се намери добро жилище под наем е задача с повишена трудност. От това пък печелят хитри схемаджии, които напоследък по данни на МВР действат с размаха на телефонните измамници.

„Висяла съм с часове на не една и две срещи за оглед, включително и късно вечерта под дъжда, чакайки поредния брокер, а той дори не си вдига телефона да се извини, че го няма – разказва млада жена, преминала през квартирния ад. –  Пълен кошмар. Иначе в сайтовете за имоти е пълно със стотици привлекателни оферти с некермански снимки, за които обаче после разбрах, че са фалшиви. А тези оферти си стоят там, с единствената задача да се зарибяват нови клиенти за агенциите. След това казват, че вече са наети, собственикът бил спрял имота и други подобни брокерски лъжи. И клиентът започва да се върти в един омагьосан кръг без изход от него. Обяви – цели 30 страници в сайта за имоти, а шансът да наемаш нещо реално от всичките тях е почти нулев.”
И тогава, сякаш от нищото се появява спасението – в сайт за безплатни обяви излиза оферта-мечта. Жилищата е в атрактивен столичен квартал, при това на нормална цени.


Търсещите от месеци квартира гледат и не вярват на очите си. Отчаяни от безрезултатните огледи кълват на голото обещание, че моментално могат да се нанесат в дома, който при това се предлага директно от собственик, без комисион. Тънкият момент обаче е, че въпросният хазяин е в чужбина и връзката с него е през електронната поща и по телефона. Поне така се твърди в обявата. Както си е редът, от кандидат-наемателя се иска да плати авансово за първите два месеца. Понеже собственикът, както става ясно, е извън София, трябва да се изпратят по фирма за бърз превод. Ключът пък ще предаде приятел веднага щом сумата стигне до собственика.


Накрая балонът се пука –  измамникът прибира парите и изчезва без следа. Ако излъганият въобще тръгне да се разправя и да си търси парите, стига до фалшива лична карта. Колкото и безумно да звучи схемата, нейни жертви през последните месеци са станали десетки.


Наскоро двама братя близнаци дават 1000 лева, уж наем за два месеца на апартамент в „Люлин”, но така и не влизат в него. Те се подлъгват по обява-менте. Уговарят си среща с брокер край метрото в „Люлин”. На място му броят 400 лева наем, 400 депозит и 200 лева комисион.


Брокерът уверява братята, че собствениците са възрастни хора и са му делегирали пълно право да търси квартиранти. Понеже условията са много изгодни, момчетата бързат да платят, без дори да са видели панелката. А не стигат до нея, понеже брокерът си бил забравил ключа в бързината. Определили си среща на другия ден. Само че брокерът така и не се появил. Братята близнаци търсят сега медии, за да изплачат мъката си, понеже са наясно, че в МВР не могат да докажат измамата. Нямат никакъв документ за дадените пари. Да не говорим за снимка на мнимия брокер.
От години из средите на истинските агенции за недвижими имоти се споменава нищо не значещото име Петър Георгиев. Още през 2015 г. от него изпищяват излъгани клиенти. Тогава той работи от името на „Алфа Консулт Груп”. Трикът му е, че взема капаро за наем или продажба на апартамент, който не съществува. По същия начин „бронирал” и терени за строеж. Разбира се, до един тези имоти са фантомни.


След като излъганите го погват, той само сменя името на агенцията си на „Сити Билд Пропъртис” и пак прилага стария и изпитан номер. Трудолюбивият Петър Георгиев не жали сили и време и набира стотици клиенти, които умело подвежда да му дадат капаро. На финала те са с празни ръце, а Георгиев просто сменя името на агенцията си.


Все пак има и мошеници, които работят с действително съществуващи имоти. При наемите номерът в този случай е, че един дом се отдава на няколко квартиранти. Първо мошеникът се подсигурява с ключ, за да има все пак къде да води будали. За целта омагьосва собственици на жилища, които търсят наематели чрез безплатна обява. Уж ще им се намерят бързо квартиранти, а комисонът ще е символичен. Хазяите с огромно доверие връчват ключа на мнимия брокер и му подписват пълномощно.


Не е изненада, че на ден се правят по няколко огледа. Брокерът, въоръжен с документ от хазяите, с размах подписва договори за наем и взема комисион, който е половин месечен наем. Към това се прибавят и обичайните два наема като депозит. Сумите набъбват до над 1500-2000 лева. После брокерът изчезва „без вест и кост” заедно с парите, а накрая се оказва, че хвърчащите разписки са с фалшива самоличност.


Измамата има и своя разновидност. В този вариант не се сключват договори за наем, а само се събират суми за стопкапаро, понеже жилището е харесано от няколко души. Така се постъпва при по-мнителни квартиранти, които настояват лично да се видят и да платят на хазяите. Но и със стопкапаро фалшивият брокер може да изкара добри пари за няколко часа, казват препатили.
През февруари 2020 г. сайтовете за недвижими имоти са залети от обява: „Лицето Йоан Руменов Алексов с телефон 0878/544-077, който подписва посреднически договори от името на „RealNet” НЕ РАБОТИ И НЕ Е РАБОТИЛО НИКОГА ЗА „RealNet”.”


Оказва се, че господинът-главен герой на обявата се вихри из цяла София – от „Княжево” до „Младост”. Нещо повече, още тогава измамени клиенти го дават на прокуратурата, а юристи обясняват, че става дума за организирана престъпна група. „Пазете се от него, както и от Христина Николова и Марина Андонова – абсолютни измамници!” – твърдят потърпевши. Брокерът-самозванец завлича от клиентите си не по-малко от 2000 лева. Срещу това им обещава парцели за строеж, покупка на апартаменти или даване на жилища под наем. Йоан Алексов се оказва, че е регистрирал няколко фирми в Перник, но се подвизава из София. Излъганите са хиляди, а отмъкнатите пари – вероятно стотици хиляди. От МВР го търсят, убедени са клиентите му още през февруари 2021 г. И досега обаче Йоан Алексов е неуловим дух, а тези дни името му отново е в медиите след поредната измама. Този път излъганите от него са завлечени от „самоличността” му на брокер в агенцията-фантом „Бългериън хоумс”, която за по-убедително, макар и за кратко време, дори е имала офис на бул. „Патриарх Евтимий”. Накрая обитателите на сградата изхвърлят иначе неоткриваемият от МВР Алексов, понеже им дошло до гуша от разправиите между него и измамените.  


Опарени от имотната мафия, оказва се, че могат да са не само клиенти, но и брокери. Подобна схема, обясняват изпатили, се вихри от години в Студентския град в столицата.
Млад мъж работи около 2 месеца като брокер в отдела за наеми в „агенция”, за която по-късно разбира, че често мени името и адреса на офиса си. Тарикатите, които стоят зад нея, наемат две-три момчета от общежитията, за да въртят телефони от стая със спуснати щори и без фирмена табела, уж седалище на имотна агенция. Сред младежите винаги се намира и някой по-будала, който работи с истинското си име. На него се поставя задачата да развежда клиенти в жилища, които наистина се дават под наем или се продават. „Работех от сутрин до вечер, шест дни в седмицата – разказва изпатилият брокер. – Водех клиенти из квартирите, а също и из новите апартаменти, които ми бяха дали да продавам. После съвестно отчитах до стотинка комисиона на собствениците. Накрая те внезапно изчезнаха и се покриха заедно с парите, събрани като капаро за наемите и за продажбата на нови апартаменти.” Брокерът, разбира се, не получава и стотинка от обещаната му заплата, но пък започват да го търсят излъганите му клиенти. Те си искат парите, но той не може да им ги върне. „Едни ме разбраха, но други ме засипаха с обиди и заплахи” – разказва бившият служител на измамниците. По негови думи, капарото, което събирал, е от 200-300 до 1000 лева от клиент. Само от неговите сделки мнимата „агенция” заработила над 30 000 лева за два месеца.
Друг актуална разновидност на имотните схеми се цели в хора, който не могат да обслужват ипотеките си и апартаментът им е изваден на търг от частен съдия изпълнител (ЧСИ). Обявите за такива продажби са публични, а за тарикатите с малко парично стимулиране към подчинените на ЧСИ-то не е проблем да издирят координати на собственика. На уговорената среща те му обясняват, че са брокери и имат готов клиент, който толкова е харесал имота, че е готов на всичко, за да го има. Името му естествено е тайна, за да не бъдат прескочени посредниците. Измамниците, разбира се, предлагат цена за апартамента, която е по-висока от парите, която собственика дължи на банката. Тя надвишава и сумата, обявена от ЧСИ-то и е привлекателна за закъсалия длъжник. Той с охота кълве на офертата на непознатите брокери. Когато си стиснат ръцете, се оказва обаче, че има малък проблем.  За да стане сделката, трябва първо да се спре публичната продан. Имало някаква тайна процедура, при която ако броиш 1000-2000 лв. като такса на ЧСИ-то, и нещата ставали. Парите обаче трябва да се дадат на ръка на брокера, а той поема ангажимент „да се оправи” със съдия-изпълнителя, щото „не всичко било редовно, но понеже те били приятели нямало проблем”.
За да няма никакво съмнение за нещо нередно, на собственик се предлага и договор, който подписва, веднага щом прехвърли парите за спирането на търга. Да уточним, в тези процедури няма банки, няма преводи, всичко е на ръка. Съдържанието пък на въпросния договор за тайната продажба, извън ЧСИ-то, е толкова объркано, че нормален човек трудно може да го осмисли. Накрая се оказва, че всичко е вятър и мъгла. Продажбата на ЧСИ-то не може да бъде спряна, а брокерът и неговата агенция са призраци, които изчезват, щом гепят парите за рушвета и другите комисиони, които стигат до хиляди левове.


Има хитри уловки, с които се вземат повече пари и при договорите за т. нар. ексклузивна продажба на имот. Те обаче се практикуват и от съвсем истински агенции. Срещу правото да са единствените, които продават имота, се задължават да намерят клиенти в рамките на 6 месеца. При това обещават много добра цена за имота. Това обаче са празни приказки, а в договора няма предвидена неустойка, ако не го направят, обясняват експерти. При днешния пазар на имоти и огромно търсене подобен половингодишен срок сам по себе си минава за дълъг. Не рядко обаче се случва през това време собственикът сам да си намери купувач. Логично, в тази ситуация агенцията няма защо да получи комисион.


Да, ама не. Научавайки, че са прецакани, брокерите не стоят със скръстени ръце и веднага завеждат дело, а с него се налага и възбрана за продажбата на жилището като обезпечение. Така клиентите щат-не щат са принудени да си платят комисион на брокера, иначе ги чакат дела с години. До тогава те естествено трябва да забравят за продажбата на имота си.
Все пак има и някаква светлина в тунела. Преди време семейството тарикати Красимира и Валери Господинови се разделят с 306 536 лева. Комисията по конфискациите им ги прибира, след като са изобличени в имотни измами.


Преди да се стигне дотук, Валери Господинов успява да подлъже няколко души, че притежава учредено право на строеж върху имот в местността „Свети Никола” край Варна. Разтяга, при това доста убедително, локуми, че започва строеж на сграда в имота, който ще вдигне с фирмата си „Евробилд”.


Намират се мераклии за нови апартаменти и му дават парите, които иска. Накрая става ясно, че Господинов продава ли, продава – един и същи апартамент на различни хора.
Изводът от краткия преглед на имотните измами е ясен: евтиното най-често се оказва скъпо. Проверените агенции може и да не са най-коректните при продажба или наемане на имот, но поне дават някаква сигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.