Митьо Очите поруган в зандана „Малтепе“

0

Димитър Желязков подложен на гаври от надзиратели и престъпници в истанбулския затвор

Страховитият гангстер от Несебър Димитър Желязков е бил подложен на недопустими гаври по време на пребиваването си в турския затвор „Малтепе“, където попадна след арест заедно с тогавашния общински съветник от БСП в Бургас – милионера Бенчо Бенчев, разкри пред „Уикенд“ авер на боса.

За разлика от България, закоравелите престъпници в зандан №3 в Истанбул не питаели никакъв респект от зловещата слава на Очите. Вместо това местните пандизчии, сред които представители на големите турски наркофамилии, приели непознатия за тях българин като добър повод за извратени забавления. Самият Желязков отвръщал на типично затворнически „шеги“ и така се стигнало до спречквания в килията му. В резултат несебърският Ал Капоне попаднал дори в болница.


За проблемите на Митьо Очите призна през август 2018-а в свое интервю и тогавашният зам. главен прокурор Иван Гешев. „Самият Желязков също не е доволен от условията в турския арест, жалвал се е на българския консул в Одрин“, призна тогава в свое интервю Гешев.


„Митьо бил зле още от началото. Малко след превеждането му в затвора го ступали здраво. Това, че спял на земята в килия с десетки главорези заради липса на легло му е бил най-малкият проблем“, коментира авер на несебърския патрон. По думите му лошото отношение на надзиратели и съкилийници се дължало на българските власти. „Нашите са подали инфо на турците, че Митьо е затрил жена и дете с бомба и затова надзирателите го тормозили много и насъсквали и други затворници да се гаврят с него“, твърди близкият приятел на Димитър Желязков.


Сега криминалната сага с Очите продължава на ниво Темида в Софийския градски съд, след като беше закрито специализираното правосъдие. Процесът срещу него ще тръгна отначало заради процедурни пропуски, свързани с екстрадирането му от Турция, но няколко пъти беше отлаган.
Очите е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група за рекет, палежи, изнудване и наркотици. Докато делото се точеше с години, един от обвиняемите членове на бандата – Юмер Мехмед, беше застрелян, разчленен и натъпкан в бидони до езерото Вая. Двама от ключовите свидетели, които бяха дали показания пред разследващите и пред съдия – Йордан Йорданов – Данчо Паркета и Атанас Симеонов, оттеглиха най-важната част от тях. Обвинените, които все пак ще се изправят пред съда, са аверите му Калоян Колев, Радослав Николов – Рачо, Венцислав Христов- Лавацата, дъщерята на Митьо Очите – Станислава Желязкова, Йордан Вълчев – Ларша, Иван Пишиев, Калоян Колев, Пейко Янков и Карен Ованесян.


Заради забавянето на делото, всички те вече са на свобода. Очите е с мярка за неотклонение „домашен арест“ и е в къщата си в Кошарица.


Докато беше зад решетките, Желязков пипна ковид-19 и беше откаран за лечение във ВМА. Тогава той заяви, че ако му е писано да умре, по-добре това да стане в килията, а не докато е завързан за леглото в болница. Несебърският бос беше категоричен, че ако не му бъде заменена мярката за неотклонение на „домашен арест“, предпочитал да бъде на лечение в затвора.


Съдът обаче го остави в болница заради риска от купищата хронични заболявания, които има след като беше направен на решето на 8 юни 2016 г. в ресторант „4You” в Слънчев бряг. Желязков беше дълго на апаратно дишане в изкуствена кома. Бяха му направени му бяха няколко операции и все пак успя да се възстанови.


След като беше спасен от бургаските лекари, Очите едва отново не изпадна в кома след прекаляване с успокоителни. Биг босът се почувствал зле на 3 септември 2021 г. в къщата си в Кошарица, докато е под домашен арест. Антигона, жената, с която живее от 15 години, и цялата му банда охранители го откарали в специализираната кардиологична болница в Бургас „Сърце и мозък“. Пулсът на несебърския гангстер бил 200, сърцето му е излязло от ритъм, а долната и горната му граница непрекъснато се изравнявали. Причината била предозиране с анаболи и след това приемане на диазепамни препарати.


Според запознати Очите се е кротнал, докато чака отново да се изправи през Темида. Затова и към момента от неговия лагер не се чувало абсолютно нищо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.