И Прокопи Културиста от „Наглите“ излиза на свобода

0

Тарторът на бандата за отвличания поиска да бъде пуснат предсрочно от пандиза, през октомври решават съдбата му

Прокопи Прокопиев – Културиста, тартор на бандата за отвличания „Наглите“, кара последните си седмици в затвора, научи „Уикенд“. Кръвожадният бандит очаква да бъде предсрочно освободен от пандиза в средата на месец октомври, когато Софийския градски съд ще разглежда молбата му за помилване.

Преди седмица Прокопиев е подал поредната си молба до затворническата администрация да бъде пуснат на свобода, тъй като вече е излежал 2/3 от 18-годишната си присъда за серия от похищения и инквизиции на поне 13 богаташи в периода 2006-2009 г. Културиста трябва да лежи

на топло до пролетта на 2027 г.,

но се е възползвал от правото си да поиска предсрочно освобождаване.
В молбата си до съда тарторът на „Наглите“ посочва, че в затвора не е извършил дисциплинарни нарушения и че се е поправил. Все още не е известно дали надзиратели от Софийския затвор са написали положителни становища до съда в подкрепа на искането му. Обичайната практика обаче е при разглеждане на подобни дела в полза на искателя да има положителни отзиви от затворническата администрация.
Прокопи Прокопиев – Културиста придоби страховита слава в родния ъндъграунд като предводител на кръвожадната банда за отвличания на богааши „Наглите“, прочула се с

похищенията на 13 заможни българи

в периода 2006-2009 г. Сред отвлечените за откуп бяха синът на бившия транспортен министър Вилхем Краус – Михаил, 15-годишния ученик Джорджо Марков, контрабандистът-митничар Георги Георгиев – Пурата, наркобаронът от Югозапада Васил Маникатов и кокаиновият трафикант Борислав Атанасов – Боби Мекото.
Най-бруталните отвличания на бандата са над бизнесменът Киро Киров и над легендарния борец и съдружник на Гриша Ганчев в „Литгекс комерс“ – Ангел Бончев. Последният остана без два пръста, отрязани му с лозарска ножица или от Прокопи Културиста, или от Павел Прасето. След отказ на Гриша Ганчев да плати

поискан откуп от 10 млн. лв.

за съдружника си, Ангел Бончев беше освободен, а вместо него бандитите отвлякоха съпругата му Камелия. След като Бончев публично дари събраните от него пари на посочена от „Наглите“ фондация, свързвана от медиите с Алексей Петров, жена му беше освободена. Шокът от преживяното обаче отключи онкологична болест и Камелия Бончева почина още преди съдебния процес срещу „Наглите“ да приключи окончателно.
Бандата на Прокопи Културиста беше арестувана в края на 2009 г., малко след последното си фатално 13-о отвличане – на студента Румен Гунински. От първоначално задържаните 18 човека обаче

едва петима главорези бяха осъдени

– Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца. Петият осъден – Кирил Кирилов – Шкафа, беше застигнат от улично правосъдие дни преди да влезе в затвора. Неизвестен стрелец причака Шкафа пред дома му в ж.к. „Младост“ и напълни тялото му с олово. Неофициално се твърди, че Шкафа е ликвидиран по поръчка на една от жертвите си – мастит наркобарон, който бил изтезаван от Кирилов, докато му бил пленник.
Двама от осъдените членове от бандата на „Наглите“ вече са на свобода. Първи още преди година и половина излезе Ивайло Евтимов – Йожи, за когото съда прецени, че се е поправил в затвора, а в края на декември 2021 г. магистратите уважиха молбата за предсрочна свобода и на Даниел Димитров – Данчо Релето. Наскоро от затвора излезе и друг гангстер, неофициално сочен като ключова фигура от бандата за похищения – Валентин Янев – Бореца. Той лежа в пандиза не като замесен в серия от отвличания, а за опит за убийство над наркобоса Мартин Първанов – Лудия.
„Почти сигурно молбата на Прокопи Културиста да бъде пуснат на свобода предсрочно ще бъде уважена от съда. Така на практика цялата банда отново ще се събере. Дано не последва нова серия от похищения“, коментира столичен криминалист.
Единственият от терористите, за когото няма шанс да вкуси свободата, е Любомир Димитров – Любо Гребеца. Той е

осъден на доживотен затвор

за две убийства – над похитения от „Наглите“ Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и за екзекуцията на Иван Пайнавелов – Сапата, който дълго време е бил водеща фигура в бандата за отвличания.
Сапата е ликвидиран на 12 април 2009 г., когато Любо Гребеца му звъни на мобилния телефон и настоява да го види спешно. Пайнавелов излиза от дома си в столичния квартал „Редута“, а чакащия го отвън Гребеца и друг от „Наглите“ – Данчо Релето, му съобщават, че трябва да отидат до Плана планина, тъй като диви животни са разровили гроба на заровения преди 3 месеца от тях Кунгфуто. Сапата е гръмнат в главата на метри от лобното място на Кунгфуто. Застрелва го Любо Гребеца, който след това товари трупа в джипа и заедно с Данчо Релето копаят гроб в Плана планина, където полагат тялото на съмишленика си от „Наглите“.

Двата трупа са изровени месеци по-късно,

след като МВР разбива бандата за похищения при 13-ото им фатално отвличане. Труповете на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов са изровени с багери от криминалистите на 8 януари 2010 г., след като Даниел Димитров – Данчо Релето води ченгетата на лобните места на двамата. Първоначално Релето твърди, че и двамата са застреляни от човек с маска, нисък и набит на ръст и той не знаел самоличността му. Тръгват предположения, че убиецът е Валентин Янев – Вальо Бореца. Впоследствие след експертизи, а и от самопризнанията на Релето, се установява, че убиецът е Любо Гребеца. Според решението на съдиите Любомир Димитров – Гребеца е осъден на доживотен затвор за двете убийства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.