Убийството в „Делта хил“ – заради продажбата на завод за 20 млн. лв.

0

И синът на ликвидирания бизнесмен Удо Ланге бил нарочен за елиминиране от невярната съпруга Елизабет

Убитият на 11 август в гаража си в тузарския комплекс „Делта хил“ в пернишкото село Кладница швейцарски бизнесмен Удо Ланге е бил пред финализиране на сделка на стойност над 20 милиона лева с гръцки консорциум, научи „Уикенд“ от криминалист, запознат с разследването на екзекуцията му.

За смъртта на 68-годишния баровец още преди месец бяха арестувани неговата българска съпруга Елизабет и 57-годишния й любовник Борислав Панев. Последваха и признания на вдовицата, че Борислав е ликвидирал съпруга й, тъй като Удо Ланге подозирал за интимната им връзка и планирал да го уволни. Убиецът Борислав е работил във веригата хлебарници на семейство Ланге „Хлебарят Житко“ и е

прибирал 5000 лв. месечна заплата.

Според данни от разследването, перничанинът Борислав бил любовник на Елизабет от около 2 години, а връзката им не била чак толкова дълбоко пазена тайна. За нея знаели всички на работното му място, както и повечето съседи. Засега обаче все още не е уточнено дали любовникът е бил принуден да ликвидира Удо Ланге от неговата съпруга, или е действал на своя глава, обладан от ревност и гняв към швейцарския милионер.
Сред букета от версии преобладава тази, че Елизабет е измислила плана за убийството на мъжа си, за да се домогне до милионите му. Двамата имат брак и според закона при смърт на единия от съпрузите, вдовицата чу наследява половината от имуществото и дели останалата половина с другите наследници. Удо Ланге има син Фабиан, от първия си брак. От около 15 г. швейцарецът живееше и развиваше успешен бизнес в България, след като се установи у нас след брака си с русокосата перничанка Елизабет.
„Баща ми искаше развод от Елизабет, която не му беше вярна. Татко ми имаше подозрения и че

втората му съпруга го краде

и отклонява средства от фирмите му. Само за последната година твърдеше, че са отклонени над 130 000 лева“, твърди в показанията си пред разследващите Фабиан Ланге. 38-годишният швейцарец също е в ареста, но не заради убийството на баща си, а тъй като на 12 август сгазил мъж на пешеходна пътека в София, който починал.
Според полицейски източник на „Уикенд“, обвиненият за убийството на Удо Ланге – Борислав Панев, е посочил пред ченгетата, че е много вероятно синът да е замесен в убийството на татко си, за да прибере сам милионите от подготвяната сделка с гръцки консорциум.
През 2017 г. Удо Ланге и синът му Фабиан стартирали изграждането на модерна фабрика за силиконови изделия в Божурище. Първият подобен завод Удо Ланге продал на шведски консорциум през 2017 г., но тогава бизнесменът бил в съдружие със съпругата си Елизабет. Във втората фабрика в Божурище швейцарецът

не допуснал съпругата във фирмата.

Заради това единствения начин Елизабет да се домогне до част от 20-те милиона лева била да ликвидира мъжа си преди той да подаде молба за развод.
Според показанията на Фабиан, в последната година преди убийството на баща му, вдовицата Елизабет опитвала многократно да се намести в дружеството, управляващо завода, но Удо Ланге парирал всичките й опити. Фабиан дори подозирал, че Елизабет е планирала и неговото убийство, тъй като миналата есен някой отвъртял болтовете на предните гуми на мерцедеса му. Возилото било паркирано в гаража на баща му в „Делта хил“.
Съмненията, че Елизабет стои в дъното на убийството на Удо Ланге се подсилват и от промяната в режима на записване на охранителните камери, монтирани в двора и пред гаража на швейцарския бизнесмен. Седмици преди той да бъде открит мъртъв, камерите били

настроени в режим само да снимат,

но не и да записват и съхраняват запаметеното.
Убийството на Удо Ланге беше извършено в гаража на къщата му в „Делта хил“ на 11 август, а първоначално криминалистите решиха, че швейцарецът е бил покосен от инфаркт, преди на следващия ден да бъде установена рана в областта на шията му. При последвал преглед на трупа от лекари от „Съдебна медицина“ бе установено, че Удо Ланге е бил бит, тъй като е със счупени ребра, а насилието над него е било умело замаскирано.
Оказа се, че швейцарецът е бил причакан от Борислав Панев в гаража си в „Делта хил“. Перничанинът е повалил Ланге с удар с електрошок във врата
След като Удо припаднал, любовникът на жена му се качил на гърдите, притискайки устата му с

парцал, напоен с хлороформ.

Според съдебната експертиза, именно хлороформа е причинил смъртта на 68-годишния бизнесмен. Според заключението на химикотоксилогична и съдебномедицинска експертизи, причината за смъртта на бизнесмена е остра интоксикация с хлороформ. Констатирани са фрактури на ребра и нараняване на белия дроб.
След като умъртвил Удо Ланге, Борислав старателно заличил следите си. До този момент криминалистите не са открили никаква следа от присъствие на 57-годишния перничанин в гаража на убития швейцарец. Липсват и ДНК следи, оставени от Борислав по трупа на Удо Ланге. Заради това адвокатът на Панов настоява клиентът му да бъде пуснат на свобода, тъй като е натопен от съпругата Елизабет за убийство.
Разследването обаче не допуска поне на този етап извършителят на убийството на Удо Ланге да е различен от Борислав Панев човек. Ангажирани по случая криминалисти бяха категорични, че Фабиан, синът на Удо Ланге, не е участвал в убийството на собствения си баща, каквито слухове вървят из Перник. Според мълвата, Фабиан си дошъл в България на 9 август, а не на 12, както е посочил пред разследващите. Удо Ланге беше убит на 11 август късно вечерта. На този етап съпругата на милионера е привлечена единствено като свидетел. Любопитна подробност е, че тя е отказала да бъде разпитана с детектор на лъжата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.