Испания осъди мъж за онлайн тормоз, довел до самоубийство на жертвата

0

Съд в Испания осъди днес на 10 години затвор и голяма глоба 62-годишен мъж за преследване онлайн на 17-годишен младеж, довело до самоубийство на жертвата, предаде ДПА.

Осъденият трябва да заплати на родителите и брата на момчето общо 173 хиляди евро, постанови съдът в град Кастельон де ла Плана в източната част на страната. Испанските медии разглеждат казуса като прецедент и ключов в борбата срещу тормоза и престъпленията, извършвани онлайн. „Присъдата отваря възможност натрапниците да носят пряка отговорност за самоубийството или опита за самоубийство на техните жертви“, коментира испанският тв канал „Антена 3“.

Подсъдимият бе намерен за виновен през юли, като прокуратурата настояваше за присъда от 14 години затвор. Съдът установи, че извършителят е изпратил на момчето „в продължение на три часа най-малко 119 съобщения с унизително и заплашително съдържание“ чрез приложението „УатсАп“ (WhatsApp), като деянието е било извършено в края на 2016 година. Въпреки че момчето нееднократно се извинявало, че е гледало уебсайтове за възрастни и ясно заявявало, че е непълнолетно и че ще отнеме живота си, онлайн насилникът продължавал със заплахите. На същия ден, 1 декември 2016 г., младежът скача отвисоко от жилището на родителите си във Виляреал край Кастельон де ла Плана.

По време на процеса обвиняемият, сега на 62 години, е отхвърлял повечето обвинения. Адвокатът му е заявил, че може да обжалва на по-горна инстанция във Валенсия.

Източник: fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.