Скандално! „Кинтекс“ превел нови 187 хил. долара в Дубай под носа на ДАНС

0

Бившият шеф на „Кинтек“ Александър Михайлов, уволнен през април т.г. от Корнелия Нинова, разкри нов случай на превод на пари от оръжейната фирма към дубайската офшорка-посредник.

На 18 август ръководство на държавната оръжейна фирма „Кинтекс“ е превело 187 хиляди долара. Това се е случило въпреки започналата вече проверка на ДАНС по сигнала за източване на дружеството и въпреки забраната за всякакви преводи на служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

„Няколко часа след като новото ръководство на Държавната консолидационна компания освобождава назначените от Нинова директори на „Кинтекс“, председателят на съвета на директорите Александър Павлов превежда 187 хил. долара на 18 август“, заяви Михайлов пред бТВ.

Той определи това като подготвено мероприятие, чиято цел може да е и дискредитиране на новия министър на икономиката.

Михайлов вече разкри в началото на август, че 800 000 лв. са били преведени от „Кинтекс“ на два транша в последните дни на предишното правителство към дубайска офшорка, представена като търговски посредник. В резултат на това още в същия ден – 11 август, ДАНС влезе на проверка в дружеството.

Миналата седмица служебният министър на икономиката Никола Стоянов съобщи, че е разпоредил всички документи, свързани с паричните преводи на „Кинтекс“ към офшорна фирма в Дубай, да бъдат изпратени на прокуратуратурата. Също пред бТВ Стоянов уточни, че преводите на парите са правени, след като служебното правителство вече е поело властта, но на ръководните постове в ДКК и „Кинтекс“ са били хората, назначени от предишния министър на икономиката Корнелия Нинова.

Както стана известно, договорът с дубайската офшорка е сключен още през 2015 г. и в последствие преподписан през 2019 г. По думите на Михайлов, когато в края на миналата година е назначен за изпълнителен директор на „Кинтекс“, той е спрял плащанията и е прекратил договорът. Според него това е била и причината да бъда освободен от поста си.

„Има 6 писмени доклада от дългогодишни служители на „Кинтекс“, които показват, че офшорната компания не е извършвала никакви услуги“, посочи днес Михайлов.

В същото време от МИИ съобщиха предната седмица, че се проверя информацията, че по инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.