Забрава: Къщата на писателя Димитър Талев в Прилет тъне в разруха

0

„България е глуха от 20 години. Ядосана съм на България„, заяви Снежана Аческа, чието семейство притежава имота.

Само на няколко метра от църквата „Света Богородица“ в центъра на Прилеп се намира къщата, където е роден и израснал големият български писател Димитър Талев. Днес тя е изправена пред разруха, заради невъзможност на собствениците да я поддържат, предава bTV.

България е глуха от 20 години. Ядосана съм на България. Вдигнах ръце от страната ни. Предложих я на музея, защото е стара турска къща и е интересна като сграда, но ми казаха: прави каквото искаш“, разказа Снежана Аческа.

Семейството на Снежана Аческа притежава къщата повече от две десетилетия. Единственото ѝ желание е тя да бъде съхранена за поколенията.

Казвам си, че ще се намери някой, който има слух, защото това е съкровище. Да има български културен център в центъра на Прилеп, да могат да идват македонци. Познавам много, които обичат България с душа и сърце, както аз я обичам“, добави тя.

Къщата, която е увековечена в романа „Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, привлича стотици туристи.

„Излизат навън да я снимат, но не мога, здравето ми не е наред, не мога да отида. И не мога, отпращам хората и се чувствам виновна. Пускала съм ги 50 години, няма смисъл да им отказвам сега“, каза Снежана.

Преди четири години е учредена и фондация „Димитър Талев“, чиято идея е родният дом на писателя да бъде купен с пари от дарители. Достатъчно средства така и не са събрани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.