Въпрос за милиони: Връща ли се мафията в КЗП?

0

Кандидатът за нов председател на КЗП – Стоил Савов Алипиев, е тясно свързан със скандалния бивш председател на КЗП Дамян Лазаров. През 2022 Лазаров активно се появява в публичното пространство като консултант на Националната организация „Защита на потребителите“, а на 25.08.2022 Дамян Лазаров става председател на организацията и част от управителния съвет, замествайки Стоил Савов Алипиев от тези позиции. След като са получили уверение, че е въпрос на няколко дни Стоил Алипиев да оглави КЗП.

Извадки от Търговския регистър, направени на 27.08.2022:

Връща ли се мафията в КЗП? - 2

Но да припомним кой е Дамян Лазаров:

Имало едно време един несменяем ръководител на държавната потребителска защита.

Неговото безпрецедентно дълго властване (7 декември 1999 г. – 30 август 2011 г.) и внезапното му прекратяване не събуди особен медиен интерес.

Върховният защитник на потребителите Дамян Лазаров бе изритан от Бойко Борисов без каквото и да е приемливо обяснение, без медиен шум, без оплюване… Някои допуснаха, че може да има връзка с търговските дружества на дъщерите му. И толкова. Темата беше забравена още на следващия ден.

Истинската причина за освобождаването му според запознати е жалба от измамени граждани на Великобритания до посолството в София, които са закупили апартаменти в новострояща се сграда на българското Черноморие.

Сградата се оказва в средата на активно свлачище и се напуква преди да се въведе в експлоатация.

В жалбата се твърди, че ужилените са се жалвали в КЗП , но жалбата им била потулена, защото Лазаров бил един от инвеститорите на въпросната сграда.

През 2017 г. излизат на яве и връзки на Лазаров със скандала „Суджукгейт“ и депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който получи условно наказание от 2 години затвор за изнудване. Към 2017 г. Мартинов е съдружник в 37 дружества, свързани с Лазаров.

Дамян Лазаров има две дъщери – Елена и Любов Лазарови. Двете са собственици и съдружници в множество търговски дружества, като голяма част от тях имат връзка с лица, свързани със Стоил Алипиев. Например лицето Георги Спиров Спиров през 2013г. става едноличен собственик на фирмата „СЕОН“ ЕООД, която преди това е била собственост на Стоил Алипиев. Същото лице – Георги Спиров Спиров, участва в поне 47 търговски дружества свързани с дъщерята на Дамян Лазаров – Любов Лазарова, показва справка в Търговския регистър. Интересното е, че всички тези фирми съдържат „енерджи“ в името си, имената на голяма част от тях са абсолютно еднакви, само с променена цифра в името, и имат еднакъв предмет на дейност, а именно:

Разработване, строителство и изпълнение на енергийни проекти, покупко-продажба на недвижими имоти, строителство, проектиране, консултантски услуги, търговска дейност в страната и чужбина, внос, износ, търговско представителство на местни и чуждестранни физически и юридически лица, както и всякакви други дейности, незабранени със закон.

Важни обстоятелства

За да започнат производство на „зелена енергия” през 2009 – 2010 г. , сестрите Лазарови е трябвало да изготвят проекти и да ги представят за одобрение в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), тъй като по това време за всички големи и малки проекти с ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) беше задължително одобряването им по Наредба № 1627 от 22 януари 2008 г. на МИЕТ. В същото време обаче, Комисията за защита на потребителите с председател баща им Дамян Лазаров се е явявала колегиален орган към министъра на икономиката, енергетиката и туризма!

Колко проекти на търговските дружества, с участието на Елена и Любов Лазарови в ръководството им, са били одобрени по Наредба № 1627 на МИЕТ и кой ги е одобрявал? По колко проекти търговските дружества, в чиито ръководства са участвали дъщерите на Дамян Лазаров, са получили субсидии и какъв е произходът и размерът на това финансиране? Знаел ли е Дамян Лазаров, че проектите по програмите, за които са кандидатствали дъщерите му, са били одобрявани в МИЕТ или от друга държавна институция?

В допълнение на всичко това, има твърдения, че скандално известният бивш депутат от ГЕРБ и лице на аферата „Суджукгейт“ Живко Мартинов, заедно с Дамян Лазаров и бившия шеф на полицията в Добрич , са измамили с 14 000 000 евро китайски инвеститори, имащи намерение да строят ветропаркове в Добруджа.

Тримата ползвали протекцията на настоящия депутат от ГЕРБ Румен Иванов, който им осигурявал чадър върху реализацията на различни схеми, включително и един куп далавери в сектора на земеделието. Схемата с китайските инвеститори се развива в периода 2011 – 2013 година, показва искова молба до Софийски градски съд от „Си Ай Би Холдинг“ ЕАД с изпълнителен директор Гриша Ангелов.

Източник: Fakti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.