НАП загуби дело за над милион лева срещу бившия шеф на КТБ

0

НАП загуби дело за над милион лева срещу бившия шеф на КТБ Цветан Василева, съобщи EURACTIV. Административният съд в София отменя ревизионен акт на Василев от края на 2018 г., с който са му определени задължения за данък върху доходите на физическите лица в размер на 1 072 040 лв.

Освен това НАП е осъдена да плати 21 288 лв. разноски по делото. Решението на съдия Елка Атанасова не е окончателно може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Според данъчните дължимото е заради наличности в швейцарски сметки, което не е било декларирано.

Ревизията на НАП е за изменение на задължения е започнала по данни от прокуратурата за притежавани банкови сметки от Василев, които не са представени по вече приключило ревизионно производство.

Съдът намира, че посоченото основание за възлагането на ревизия не е бил доказан по делото.

Вярно е, че притежаването на банкови сметки в чужбина е обстоятелство, което не е декларирано от Василев в ревизионното производство, приключило с влезлия в сила ревизионен акт.

Но притежаването на банкови сметки в чужбина е могло да бъде известно на органите по приходите още при първото за Василев ревизионно производство, в случай, че те, водени от служебните си задължения, са действали по начин „да установяват безпристрастно фактите и обстоятелствата от значение за правата, задълженията и отговорността на задължените лица“, обяснява в мотивите си съдът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.