Автобусът, в който изгоряха 45 македонци – с фалшиво разрешително за превоз

0

Македонският автобус, който катастрофира на магистрала „Струма“ край Боснек миналата есен, е бил с фалшиво разрешително за международен превоз. Прокуратурата в Скопие е внесла обвинителен акт срещу фирмата собственик на превозното средство за фалшфицирането му, предадоха медиите от югозападната ни съседка.

Според държавното обвинение собственикът на „Беса транс“ е манипулирал лиценза и с помощта на наетите от него шофьори е извършвал незаконни превози.

Припомняме, че трагедията стана на 23 ноември миналата година. Вследствие на запалването на автобуса загинаха 45 пътници, жители на Северна Македония. Седем други пък бяха ранени.

„Обвиняемият, като ръководител на фирмата, използвайки един и същи начин на действие, едни и същи възможности и при сходни обстоятелства, чрез шофьорите, управлявали автобусите на фирмата, е използвал подправените документи като истински.

Министерството на транспорта и съобщенията не е издавало такъв документ – Потвърждение на лиценз за обществен превоз в международен трафик – за автобуса, а управителят /собственикът/ на фирмата изготвял фалшив документ, който давал на шофьорите и след това те преминавали държавната граница с фалшивия документ. От 10.01.2021 г. до 21.11.2021 г. автобусът е преминал над 20 пъти през няколко гранични пункта по един и същи начин“, казаха от прокуратурата.

Прокуратурата е осигурила достатъчно доказателства и за възможни злоупотреби от страна на митничарите, допуснали автобуса да пътува с фалшив документ.

Доказателствата, получени от предходна процедура, свързани с действията на митническите служби на граничните пунктове, които са длъжни да проверяват потвържденията за разрешителни за превоз, ще бъдат предадени на ресорния прокурор, подчертават от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.