Болест вади Росен Капитана от килията

0

Заради болест е пуснат от пандиза бившият съдружник на Златко Баретата – Росен Драгнев-Капитана! Присъдата на бизнесмена от Казанлък е прекъсната временно поради негови здравословни проблеми, които изискват той да се лекува извън местата за лишаване от свобода. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи „България Днес“.

Драгнев иска Темида да го пусне условно предсрочно от панделата. Той е пратен там за 5 години и 2 месеца. Наказанието му е наложено по две дела – за тартор на дедесарска банда и за отвличане. Реално казанлъчанинът е изтърпял 3 години и 8 месеца.

Пред магистратите Капитана и защитата му изтъкват, че той многократно е награждаван. Има само едно наказание – за намерена в служебно шкафче пластинка. Освен това рискът от рецидив при него е намален от 36 на 23 точки. Не се е включвал в затворническата субкултура, отбелязва адвокатът.

„Осъзнах в затвора деянието, което съм извършил. Присъдата ми е справедлива, за което я търпя към този момент. Моля да бъда условно предсрочно освободен. Съжалявам, че съм причинил вреди на обществото, съжалявам, че съм причинил вреди и на семейството си“, признава Росен Драгнев.

Въпреки това Темида не дава вяра на думите му и го посича. Магистратите посочват, че известният затворник не е спазвал реда в панделата и е хванат да комуникира с външни лица, докато е на работния си обект. Освен това в средата на март т.г. е бил уволнен, защото, вместо да изпълнява задълженията си на работа, е засечен във фитнес залата.

Въпросът с влошеното здраве на Драгнев не е съотносим към производството по предсрочно освобождаване. Обстоятелствата, свързани с него, имат отношение към прилагане на съответните възможности за лечение в местата за лишаване от свобода, а при невъзможност такова да бъде осъществено – и за прекъсване на изтърпяване на наказанието, каквото и към момента е постановено, коментира съдия Атанас Атанасов.

Макар за Драгнев да гарантира фирма, която декларира, че веднага ще го назначи на работа, ако бъде освободен, Темида отказва да го пусне. Капитана беше порязан и преди година. Той е на топло от 2017 г. Получава общо наказание от 6 г. и 3 месеца, но Темида му приспада времето, през което е бил в ареста. През миналото лято дори прокуратурата се застъпва за него, но съдът е непреклонен. Не помагат и 7-те награди, за които затворникът е награждаван с удължено свиждане и е настанен в общежитие от открит тип. Защитата посочва, че с Драгнев не е работено за поправянето му, а то се дължи единствено на него и собствените му усилия.

Росен Капитана се познава от дълги години с подземния бос Златомир Иванов-Баретата. Преди време Иванов дори му поверява бизнеса си с петролни продукти. От Драгнев се очаквало да разшири империята, понеже разбирал от заобикалянето на налозите.

Като факир на ДДС врътките Росен Капитана е съден за данъчни измами в особено големи размери. През 2007 г. се отърва само с тригодишна условна присъда за източването на над 1,4 млн. лв. Според разследващи той участвал и в схема за фиктивни сделки с фирми от Румъния и Гърция.

Златомир Иванов-Баретата

Златомир Иванов-Баретата

Крах в отношенията между Капитана и бившия командос настъпва, когато Баретата поръчал одит на фирмата. Тогава се оказало, че Драгнев е завлякъл боса с близо 4 млн. лв. от горива, които взимал, без да плаща. След това Златко Баретата подал жалби срещу авера си с надеждата да си върне парите, което така и не станало.

Именно заради този дълг Капитана бе заподозрян за стрелбата срещу Златомир Иванов. Появиха се и информации, че той е бил арестуван за покушението от края на януари 2013 г., но впоследствие МВР отрече. След като отношенията между двамата авери се влошават, Капитана решава да проговори и да закове Баретата по наркоделото, което върви срещу него в спецсъда по това време. По обвиненията, че дърпал конците на група за дрога в София, Казанлък и по морето Златомир Иванов е оправдан окончателно през 2018 г.

Покрай стрелбата и пропяването Росен Капитана изчезва вдън земя и е обявен за издирване. Няма го и през 2015 г., когато съпроцесниците му се признават за дедесари и сключват споразумение.

В крайна сметка Капитана е подведен под отговорност и изправен на подсъдимата скамейка заедно с отколешния си авер Баретата. Те отговарят с още трима за източване на 8 млн. лв. данъци от сделки с петрол.

Трупът без глава

Процесът за шашмите с горива тръгна през 2015 г. в спецсъда, но зацикли заради изчезването на подсъдимия Кирил Илиев. Той е сочен като довереника на Росен Капитана, който организирал източването на данъци през фирми бушони. За целта вербувал наркоманите Николай Алексиев-Чернобила и Тихомир Танев-Сачмата като подставени лица за собственици на кухи фирми. Трупът на Сачмата е открит през юли 2012 г. обезглавен в землището на село Мъдрец край Гълъбово, а година по-късно е намерено и тялото на Чернобила. Криминалисти посочват като причина за смъртта му свръхдоза хероин, но съмненията около трагичния му край остават.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.