Румен Радев погреба полицаите герои в Бургас

0

Издигат паметник на лобното място на Йордан Илиев и Атанас Градев, шефът на бургаската полиция ги защити от нападки

Полицаите от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев, които загинаха при самоотвержен опит да препречат пътя на препълнения с нелегални мигранти автобус на кръстовището „Трапезица“ в морския град, бяха погребани с почести като герои, писа Уикенд.

Стотици се сбогуваха с полицаите, а на поклонението дойде и президента на България Румен Радев, който също отдаде чест на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицаи.
„България загуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай на своя дълг в името на законността и сигурността на българските граждани. Те са чест и пример за всички нас”, подчерта президентът и изрази личните си съболезнования на техните семейства, близки и колеги.


Полицейката патрулка, пометена от автобуса в 5,30 ч. сутринта на 25 август, е била управлявана от старши полицай Йордан Илиев. 32-годишният Илиев е очаквал повишението си, от ноември е трябвало да премине на по-висока длъжност в отдел „Криминална полиция“ заради доказани качества. За последните три месеца загиналият Илиев е награждаван три пъти за проявен героизъм. Във фаталната нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи. Йордан Илиев е планирал сватба с журналистката от бургаския сайт „Флагман“ Светлозара Кидерова, за която е бил сгоден. От бургаската медия създадоха инициативен комитет, който само за дни събра над 5000 подписа за издигането на паметник на двамата полицаи в тревната площ до кръстовището, където загинаха Илиев и Градев.


43-годишният командир на отделение в сектор „Охранителна полиция“ към Първо РУ-Бургас Атанас Градев пък остави две деца сираци. Колегите на Атанас Градев го описват като доблестен и смел полицай, многократно проявявал героизъм в напечени ситуации. Само преди 2 седмици Градев е участвал в акция по преследването и залавянето на мигранти, натъпкани в тир.


Директорът на областната дирекция на МВР в Бургас Калоян Калоянов пък защити колегите си от упреци, че са действали непрофесионално и като самоубийци, препречвайки с патрулния автомобил пътя на 20-тонния автобус. След като видеоклип от бруталната катастрофа беше излъчен, мнозина отправиха критики към служителите на МВР, че са действали аматьорски и че сами са се подложили на сигурна смърт, вместо да използват други технически способи, за да спрат автобуса. Все още не е известно дали полицаи, участвали в гонката с автобуса, са произвели огнестрелни изстрели. Очевидци на катастрофата твърдят, че малко преди жестокия удар, са проехтели изстрели.
„Според анализа на действията на служителите на МВР, те са действали правилно. Получавайки сигнала, полицаите буквално на секундата са се отправили към мястото, откъдето може да премине въпросният автобус. Времето им на пристигане почти съвпада с времето на пристигане на автобуса. Полицейският автомобил е бил ясно обозначен, с пуснати сигнални лампи, но автобусът не е спрял въобще. Полицаите са нямали никакво време за друг вид реакция. Те загинаха геройски и заслужават само уважение и почести“, коментира директорът на бургаската полиция Калоян Калоянов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.