Нова измама в нета: Онлайн търговци продават примамлива оферта за любов и по-добър живот

0

Нови измами набират популярност в интернет. Зачестяват опитите за източване на банкови карти с примамливи оферти за улеснена процедура и пестена на средства при електронната търговия. Все повече сигнали има и от жени, измамени от онлайн предложения за любов и по-добър живот, съобщава БНТ.

Капка Панайотова има два деца – на 3 и на 9 години. И докато те растат, някои от вещите им стават ненужни. Така се случва и през август, когато пуска обява за продажба на детската количка и колелото на малката си дъщеря в интернет.

„Направих нещо, което съм правила десетки пъти… Досега никога не съм имала някакви проблеми и ситуации като тази, но беше странно, че няколко часа след като ги публикувах, две жени се свързаха с мен…“, заяви Капка Панайотова.

Едната изразила готовност да преведе пари по сметката ѝ, дори още преди куриерът да дойде и да вземе пратката.

„Прати ми линк към въпросния сайт, в който да следвам стъпките и да продължим напред към сключване на сделката. Стъпките бяха да въведа данните от картата си – номера на картата и кода на карта, отзад който е трицифреният… Нещо, което правя само когато аз пазарувам и ми се стори доста странно“, каза Капка Панайотова.

Капка отказала да следва тези указания и предложила алтернативния старомоден вариант на сделка с наложен платеж.

„И тя написа – не. Аз ѝ отговорих, че най-вероятно причината е, защото е искала само да получи данните от картата ми и тя изтри линка към този сайт, в който трябваше да си въведа данните и приключи всякаква комуникация. Другата жена предложи да спестим данъци и пак някакви такива изпращанки, които не ми звучат много добре“, разказа Капка.

„В дирекцията се получават на година средно между 40 и 50 сигнала за различните видове онлайн и интернет измами“, коментира гл. инсп. Александър Ковачев, началник Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР в Русе.

От русенската полиция отчитат и все повече сигнали от жени, измамени от онлайн предложения за по-добър живот и любов.

„В повечето случаи военнослужещи се представят, че са американски граждани, които служат в бази в Иран, в Ирак, в Сирия, в по-далечни страни… Използват случая, че там са поставени под определен режим, в който трябва да се плати определена такса, за да им разрешат да напуснат базата и да сключат брак с жената, с която комуникират. Там основното е, че понякога тази комуникация трае с месеци, а понякога и по половин година и жените са въвлечени в доста дълбоки чувства…“, заяви гл. инсп. Александър Ковачев.

Отчита се и зачестяване на измамите със закупуване на криптовалута, като се оказва, че всички тези схеми са трудни за разкриване, тъй като следите водят към различни държави в Европа и дори в Африка.

„Процентът на разкриваемост варира между 15 и 20% на всички“, каза гл. инсп. Александър Ковачев.

Специалистите съветват хората да внимават, да не бързат да се доверяват и да споделят каквато и да е лична и банкова информация с когото и да е в интернет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.