Медия е осъдена за публикуване на снимки на жертва на престъпление

0

Пловдивска медия е била осъдена да малко над 4600 лв. обезщетение на жена, жертва на престъпление, съобщи Българския хелзинкски комитет (БХК). Става дума за една от жертвите на т.нар. „валиумен изнасилвач“ Йохан Стелингверф – нидерландецът, който от години има редица обвинения в изнасилвания. Разследващите твърдят, че той е упоявал жертвите си и след това се е възползвал от тях.

Жената, завела делото пред районния съд в Пловдив, се оплакала на полицията през 2019 г. Изпратила им имейл, в който имало и снимки на нараняванията ѝ, направени от самата нея. След това обаче кадрите се появили в редица медии. На тях са заснети голи части от тялото ѝ, виждат се следи от удари и порезни рани.

Няколко месеца по-късно, след ареста на Стелингверф, жената разглеждала новини за случая в българските онлайн медии и попаднала на собствените си снимки, а заедно с тях били посочени и нейни лични данни.

Подобни публикации тя открила в много български онлайн издания, както и в една нидерландска медия. Изпратила веднага писма на всички медии, на които намира контакт, като посочила изрично, че не е давала съгласието си за публикуването на тези снимки, нито за разкриването на самоличността ѝ. Някои медии веднага свалили снимките ѝ, в това число и осъдената пловдивска медия“, пише в съобщението на БХК.

Пред съда медията не е оспорила, че е публикувала снимките на пострадалата без нейното съгласие, както и нейни лични данни. Пострадалата пък разказва, че все още се страхува, че може да бъде разпозната в родината си, тъй като част от снимките позволявали това.

Според съдебното решение медията трябва да плати 4606 лв. обезщетение и 1400 лв. разноски.

Макар самото делото да не представлява правна или фактическа сложност, същественият въпрос, който остава без отговор е защо снимките, изпратени само до полицията, са стигнали до медиите. На следващо място, независимо от източника на снимките, журналистическата етика изисква да се проверяват източниците на информация и да се подхожда с грижа и внимание, когато една публикация би могла допълнително да увреди жертва на престъпление“, коментира адвокат Адела Качаунова от БХК.

Съдебното решение е влязло в сила.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.