Страсбург осъди България заради отнемането на лиценза на КТБ

0

Държавата не е осигурила справедлив съдебен процес на Корпоративна търговска банка (КТБ), за да може тя да се защити по делото за отнемането на лиценза й. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург по делото на Корпоративна търговска банка срещу България. 

В мотивите е записано, че с действията си по отнемането на лиценза българските власти са нарушили два основни принципа на Европейската конвенция за правата на човека – правото на справедлив процес и правото на собственост.

Единодушно съдебният състав на ЕСПЧ, гледал делото, твърди че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол. Освен това банката е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като по този начин не е успяла да изложи своята гледна точка.

Делото в Страсбург беше по жалба на бившите изпълнителни директори на обявената в несъстоятелност банка.

През 2014 г. БНБ отне лиценза на КТБ, припомня Лекс. Това решение на централната банка беше оспорено пред Върховния административен съд (ВАС) от основните акционери в КТБ, включително мажоритарният „Бромак“ (собственост на Цветан Василев). В две последователни определения ВАС обаче прие, че нито акционерите, нито членовете на ръководството на банката имат право да обжалват решението за отнемане на лиценза, защото не са страни в административното правоотношение и не са адресати на оспорения административен акт.  Съдът прие, че само назначените незабавно след поставянето на КТБ под специален надзор квестори могат да я представляват по делата за лиценза.

Отнемането на лиценза на банката е предпоставка тя да бъде обявена в несъстоятелност и именно след окончателното му потвърждаване от съда се разви делото за фалита на КТБ.

Днешното решение на съда в Страсбург е основание за отмяна на решението на ВАС, с което беше потвърдено отнемането на лиценза на КТБ, добавя медията. Самият ЕСПЧ пише, че именно отварянето наново на делото за лиценза е най-подходящият начин за отстраняване на констатираното от него нарушение.

Но подчертава: „В същото време изпълнението на решенията на ЕСПЧ не трябва неправомерно да нарушава принципите на сила на пресъдено нещо и на правната сигурност в гражданския процес, по-специално когато съдебните спорове засягат трети лица, чиито законни интереси трябва да бъдат защитени“. Съдът в Страсбург пише, че фактът, че са минали 7 години от постановяването на окончателното решение на ВАС за отнемането на лиценза също е съществено съображение.

Съдът в Страсбург отхвърля искането на КТБ на акционерите ѝ да бъде присъдено обезщетение от над 5,3 млрд. лева за имуществени вреди. Той обяснява, че не е ясно какъв би бил резултатът, ако е имало справедлив процес, но както става ясно сам намеква, че след произнасянето му може да последват компенсации.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.