Кой нареди полицаите да спрат автобуса с телата си? (Разследват дежурните на МВР – Бургас)

0

Поредица от полицейски грешки са довели до трагедията със загиналите в Бургас полицаи, твърдят колеги на загиналите.  

Двата джипа на Гранична полиция са преследвали автобуса повече от 20 км. Когато се видели, че влиза в Бургас, е трябвало да прекъснат гонката, за да не пострадат хора в морския град, докато се организира разумно мероприятие за принудителното му спиране, твърдят колеги на загиналите. При всички случаи возилото и хората в него не е имало къде да се скрият и щяха да бъдат задържани. Цяло чудо е, че не е била отнесена спирка или други коли в града. Дежурният на Гранична полиция се е свързал с колегите си от полицията в Бургас, за да ги предупреди за преследването и да иска помощ за спирането на бясно хвърчащия автобус.

Дали на загиналите е било наредено да застанат на пътя му, или това е тяхно решение, ще нищи разследването.

Иззети са записите от фаталната сутрин, от които ще стане ясно до секунда кой от дежурните през нощта служители на МВР каква роля е имал в преследването на бежанците и последвалата трагедия.

Загиналите полицаи не са имали време да излязат от патрулката, след като са застанали на пътя на автобуса. Возилото връхлита върху автомобила им секунда, след като те спират, се вижда от видеозапис на камера за наблюдение. Според полицаи, това е било равно на самоубийство, защото бегълците са били преследвани близо час и е било ясно, че нито ще намалят, нито ще спрат.

Въпреки това след трагедията, шефът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви: „Полицаите загинали в катастрофата с автобус в Бургас, са постъпили правилно. На секундата отиват към мястото, където се очаква да мине рейсът след получения сигнал“.

Какво е това? Некомпетентност или опит да бъде прикрита нечия грешка довела до трагедията?!

 Не на последно място за смъртта на Йордан Илиев и Атанас Градев огромна вина носят и полицаи, забъркани в канлджийство и трафик на мигранти. Повечето се знаят от години, твърдят колеги на загиналите, но всички по веригата нагоре си затварят очите. Или от криворазбрана колегиалност, или срещу съответно възнаграждение. В случая това се оказа равно на смърт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.