Нова схема в нета: Източват парите от сметките ни чрез фалшив сайт на куриерска фирма

0

Нов вид измама набира скорост у нас. Става въпрос за източване на кредитни карти чрез сайт, който изглежда като този на една от големите куриерски фирми у нас.

Ще наричаме човека, подал сигнала – Иван, защото от съображения за сигурност не иска да показва лицето си. От две години продава ненужните си вещи в голяма интернет платформа. Преди два дни за обявата му за аксесоари за кола получава съобщение от купувач. Усъмнява се още в самото начало.

„Той казва „чудесно, ще ги взема“ без да се пазари, а по принцип в тези сайтове се пазариш или искаш преглед, но той тези работи ги изключва“, обясни Иван.

Купувачът иска да получи стоката чрез най-голямата куриерска фирма в страната, но новата опция, която иска да се използва, е непозната за Иван.

„Отговарят ми: „Много е просто и лесно. Аз заплащам доставката, взимате си парите, след което куриер ви се обажда и когато получите парите, давате стоката“, разказа потърпевшият.

Впечатление му прави, че за да получи парите, го питат колко пари има в сметката, за да е сигурна банката, че картата е негова.

„Аз написах измислена сума, тъй като вече знам за какво става на въпрос. Изчаках една-две минути и получавам на онлайн банкирането 3D парола, тоест те в този момент са въвели данните и чакат паролата, за да си преведат пари или да си купят нещо. Получавам на същия чат „моля, дайте паролата, за да ви преведем парите“, а пари не се превеждат с 3D парола“, разказа още Иван пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че е много лесно да се направи сайт, който да прилича на официалната страница. В последните години този метод е често прилаган в интернет. Според експертите има начин да се разграничат фалшивите от истинските сайтове.

А от най-голямата куриерска фирма у нас заявиха, че има няколко сигнала до тях за фалшивата страница, но клиентите им трябва да се обърнат към органите на реда за съдействие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.