Кой е Абдулах Шерефли – соченият за „мозъка“ в схемата с трафика на мигранти у нас?

0

След ареста на тримата сирийци съпричастни с трагедията в Бургас, при която загинаха двама полицаи на 25 август възникнаха много въпроси останали без отговор до момента.

БНТ провери каква е ролята на сочения от прокуратурата за водещ в схемата за трафик на мигранти 49-годишен Абдулах Шерефли.

Според прокуратурата „мозъкът“ на схемата за трафика на мигранти е 49-годишният Абдулах, който има добри технически познания и собствена фирма. Държавното обвинение смята още, че „той е осигурил финансирането, той самият е закупил злополучния автобус, той го е дал в ръцете на водача“.

Има ли каналджии в бежанския център в Харманли

Проучване на БНТ установи, че Абдулах наистина живее от години в България. Има регистрирана фирма, но финансовото му състояние не е добро. Допреди две години е работил в София, но загубил работата си и се преместил със семейството да живее в Стара Загора. На стария адрес, на който е бил регистриран Абдулах, заявиха че не го познават:

„Аз работя 22 години тук, в тази автокъща и досега не съм виждал такъв човек, нито съм чувал за такъв човек“, казва Антон Пиперков.

Според адвоката на Абдулах Недялка Маркова, той не е замесен в трафика на хора. Бил е помолен от негов приятел, който искал да купи автобуса, да прегледа техническото му състояние. Арестуван е в дома си в Стара Загора два дни след трагедията. В апартамента в момента са само жена му и децата.

БНТ: От колко време са тук?
Съсед: Не знам от две години.

БНТ: Говорят ли български?
– Ами за родителите не знам колко говорят български, децата – със сигурност знам.

В града семейството е наело жилище под наем. От фондация „Мисия Криле“, която работи с бежанци в страната съобщиха, че от дълго време подпомагат семейството, като плащат наема за жилището, в което са настанени. Осигуряват и хранителни пакети за Абдулах, жена му и четирите им деца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.