Данъчни под „под прикритие“ проверяват бензиностанциите

0

НАП започна проверки по бензиностанции в цялата страна

След много подадени сигнали инспектори под „под прикритие“ на приходната агенция следят за това дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър, предвидена за личните автомобили. Христо Узунов, гл. експерт звено „Комуникации“ от НАП разказа повече за процедурата по следене за нарушения и какви мерки ще бъдат предприети, както и съответно какъв е наказателния процес, предаде БНР.

По думите му, целта на акцията е да бъдат пресечени всякакви опити за спекулация с тези 25 ст. на литър. Той припомни, че тази отстъпка е част от антикризисния пакет, който се предоставя като компенсация за по-високите цени на горивата. Освен това уточни, че опити за злоупотреби се извършват на гърба на данъкоплатеца и поради това, НАП ще действа безкомпромисно в случаите, когато се открият нарушения.

Узунов подчерта, че винаги при зареждане трябва да изискваме фискален бон, както и, че при нарушение и работа без фискално устройство санкцията може да достигне 10 хил. лв. и затваряне на търговския обект.

„Заедно с тези наблюдения на бензиностанциите е в ход и контролната кампания на НАП по българското Черноморие, и кампания за спазване на данъчното и осигурителното законодателство. Тази кампания в момента постига своите цели, а те са пределно ясни. Ние отчитаме подобрена фискална дисциплина и устойчива тенденция при доброволното спазване на правилата и изискванията“, отбеляза Узунов.

Той посочи, че целта на завишения контрол на НАП е да се предотврати укриване на данъци. Освен това той призова гражданите да осъществяват контрол, като сканират QR кода на касовите бележки, за да се види дали те са регистрирани в НАП.

По думите му, така може да се извършва граждански контрол върху отчитането на приходите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.