Само за ден: Полицията залови общо 141 мигранти в Бургас и Дебелт

0

Полицията успя да арестува 141 мигранти в Бургас. Едната група е била в ТИР, а втората е хваната между селата Габър и Дебелт, съобщи БНР.

Полицията залови в 6:45 ч. тежкотоварен автомобил с афганистански мигранти в района на бензиностанция в бургаски ж.к. „Меден рудник“. Това е и главният път от Средец към Бургас. По първоначална информация нелегалните мигранти, които са в каросерията на тира, по последни данни на МВР са 88. Закарани са в полицейския участък в Ченгене скеле. Камионът е със северномакедонска регистрация, 60-годишният шофьор е също гражданин на бившата югорепублика. Мигрантите – мъже на средна възраст, са качени в района на Дебелт. След това те са закарани в полицейския участък в Ченгене скеле, защото в Четвърто РУ в областния град няма достатъчно място за тях. Предстои прокуратурата да предяви обвинение на водача за трафик на мигранти.

Още 53 мигранти от Афганистан бяха задържани от служители на ГПУ Бургас в района между селата Габър и Дебелт. Мигрантите са откарани в ГПУ Бургас. Образувано е досъдебно производство и ще се работи от ГД “Гранична полиция”.

15-годишният шофьор на автобус остава в ареста

Районният съд в Бургас постанови мярка „Задържане под стража“ на сирийския мигрант Омар Аднан, шофирал автобуса с 47 мигранти и причинил смъртта на двама служители на реда в Бургас, предаде БГНЕС. Ден по-рано Окръжният съд в града определи същата мярка.

Заедно с него в ареста остават 18-годишният Ахмад, който отговарял за пътниците в автобуса, и третият сириец – Абдулах, купил превозното средство. Българинът от Харманли, който му е продал катастрофиралия автобус, бе освободен от Окръжния съд в Бургас поради липса на достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. 

Заради големия обществен интерес делото вчера бе гледано при отворени врати. В съдебната зала, с помощта на преводач, Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. У нас е пребивавал в бежански център в Харманли. Прокурорът Димитър Узунов посочи, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор. Омар твърди, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат обратното – че непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

Прокурорът постави и въпроса каква е действителната възраст на обвиняемия, тъй като законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.