Разкрития: Афганистанци контролирали БГ канал с мигранти от Турция

0

След трагедията в Бургас, при която загинаха двама полицаи при преследване на автобус с мигранти, страната ни предприема допълнителни мерки за подсилването на границата с Турция. Допълнителни сили на полицията и армията трябва да пресекат пътя на мигрантите и каналджиите в района.


Подсилването на пограничните райони с повече военни и полицаи вече е видимо от последните няколко дни. Предизвикателствата обаче са големи, предава БНТ.

Границата преминава през гориста пресечена местност, осеяна с дерета. Това изисква добра подготовка, добра техника и доста човешки ресурс. Голяма част от мигрантите, които пресичат границата са млади мъже, които взимат медикаменти, за да могат да издържат на темпото и на умората, за да пресекат границата.

През последния месец броят на мигрантите, които преодоляват оградата с Турция в района на Малко Търново рязко се покачва. Някои дори правят записи с мобилни телефони, които разпространяват в телеграм групи.

Мигрантите използват стълби, след това прикритието на гъстата гора, където правят почивка. На кадри се вижда, че групите се състоят основно от млади мъже.

Една от първите спирки по пътя към вътрешността на страната е село Бръшлян на около пет километра от границата.

„Режат понякога и самата ограда и се мушкат. Те са на тълпи. Онзи ден мина един. Викам му: къде, бе? Той ми маха. Минават през центъра на селото и ги хващат по пътя“, обяснява пред БНТ Костадин Георгиев.

„Един ден дойдоха тук на площада. Сирийци, казаха, че пет дни не са яли. Дадох им хляб. Съжалих ги“, разказва местна жителка.

Пред една от къщите тази сутрин хората отново намират изоставени лични вещи. Местните редовно ги виждат и звънят на Гранична полиция.

Основният канал е под контрола на афганистанци като в него участват сирийци и пакистанци. Според източници, близки до разследвания за трафик, афганистанците са обучени от каналджиите и познават добре местността. Обикновено групите включват не повече от 20 човека. Отпред и отзад са водачите, които ако не бъдат задържани, се връщат обратно. Други действат сами като свалят предварително карти на мобилните си телефони – това са основно групи от Алжир, Тунис и Мароко.

Хората разказват, че едното нещо, по което се ориентират са стълбовете с високо напрежение. “ Пътят е изчистен. Стигат до един ето такъв път. Те имат мобилни телефони. Джипиесът работи навсякъде“, разказва още Злати Божилов.

Някои от мъжете носят в себе си ножове. За да издържат на преходите използват коктейл от енергийни напитки и стимулиращи медикаменти за белия дроб. Други пък минават границата под въздействието на дрога като втриват във венците си нискокачествения наркотик „наслар“, който е отпадъчен продукт от производството на хероина.

Според него, каналджиите не ги чакат около селото, защото местните са предпазливи. „Те са обучавани от малки да залавят диверсанти. Обажда се веднага на Гранична полиция. По-скоро ги чакат по-главния път за Малко Търново“, обяснява още той.

За курсовете до вътрешността на страната трафикантите наемат различни шофьори като най-често това са хора, притиснати от заеми и без доходи. Сумите са различни като някои се съгласяват дори за пълен резервоар с гориво.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.