Ромската „ало“ мафия прибра 1 млн. евро в Гърция

0

Закопчаха бандата на Сандокана от Ветово след серия от телефонни измами в Солун

Близо 1 милион евро е съумяла да прибере ромска банда телефонни измамници от русенското село Ветово от десетки жители на гръцкия град Солун през последните няколко месеца. В началото на седмицата при съвместна операция на българската и гръцката полиция бяха арестувани трима членове на прочутия ромски „ало“ синдикат от Ветово.

Според твърдението на криминалисти, групата от Ветово, предвождана от 40-годишния Сандокана, е организирала над 30 телефонни измами в Северна Гърция, като е прибрала от наивните съседи впечатляващата сума от почти 1 млн. евро. Последният случай е от 20 август, когато възрастна жена от Солун

дала 30 000 евро на циганите от Ветово,

които й приложили схемата „необходимост от средства за спешна операция на близък“. Ден след поредната измама полицията в Гърция закопча 67-годишна ромка от Ветово, у която бяха открити 22 000 евро. Арестувана е и друга родна цигануша, която официално работела като болногледачка в Солун, но заради говоримия си гръцки език често участвала в схемите на ромската „ало“ мафия, обработвайки първоначално жертвите.
При акция на МВР във Ветово пък е бил арестуван и 40-годишния Сандокана, който е сочен като един от босовете на „ало“ мафията в целия Русенски регион. Неофициално се твърди, че Сандокана е собственик и на открития преди около 2 месеца от МВР

закопан в земята сейф във Ветово,

в който мургавите престъпници от „ало“ синдиката криели плячката си. Тогава обаче Сандокана не беше арестуван, тъй като не можа да се докаже, че тайния сейф е негова собственост.
През последната година българската „ало“ мафия пренесе схемата с телефонните измами в съседна Гърция, а спред данни на полицията в южната ни съседка, над 300 гърци, предимно пенсионери от Драма, Серес, Солун и Кавала, са станали жертва на престъпния гений на родните мошеници. Твърди се, че към днешна дата в Северна Гърция действат поне три организирани банди за телефонни измами, ръководени от ромски барони от Ветово, Горна Оряховица и Левски. Повечето участници в криминалната схема са стари познайници на родната полиция, изтърпели присъди за подобни престъпления в България.
Гръцката полиция обаче трудно се справя с българските измамници, тъй като те не ползват мобилни телефони с гръцки СИМ карти, а използват предплатени телефонни кари от Чехия и Румъния, които не могат да бъдат проследени.
Само преди 3 месеца прокуратурата в град Драма повдигна обвинение на един от ромските босове на „ало“ мафията, пренесъл бизнеса от България в Гърция. Името и снимката на родения във варненското село Болярци Цветан Стоянов Наков бяха публикувани във всички медии в южната ни съседка с призив на прокуратурата всички измамени от него и съучастниците му да дадат показания, като анонимността им е гарантирана.
Според полицейското разследване в Драма, групата на Цветан Наков е

реализирала измами за поне 300 000 евро,

използвайки два основни сюжета – пострадал близък в катастрофа, нуждаещ се от спешна операция и обаждане от полицейски инспектор с молба за съдействие за залавянето на…телефонни измамници.
„Схемата, по която действат телефонните измамници от България, отдавна е добре позната у нас – няколко човека, наричани „въртачи“, звънят по телефоните на случаен принцип, докато попаднат на възрастен човек отсреща. След това се разиграва сценарият с тежка катастрофа, случила се или в Гърция, или в България, а въртача предава слушалката на втори човек, който се представя за лекар, или медицинско лице и който уверява, че трябва да се пристъпи към незабавна операция и кръвопреливане. Ако човека отстреща „клъвне“, му се иска незабавно голяма сума пари за купуване на кръвни банки и за операцията. След това

измамниците изпращат „муле“

на посочения от жертвата адрес, който прибира парите. При всяка осъществена измама телефоните и СИМ картите, използвани от „ало“ измамниците се изхвърлят“, описва криминалист технологията на престъплението.
От МВР предупреждават, че напоследък са зачестили и ало измамите в България. Мнозина си обясняват този факт с изтеклите присъди на повечето заловени през последните години ромски измамници. В периода 2018-2019 г. Специализираната прокуратура стартира масов лов на мургавите престъпници и само за година в арестите и в затворите бяха въдворени над 100 представители на ромската „ало“ мафия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.