Още разкрития: Автобусът с мигранти е бил с номера от друга кола, продаден е с нарушения

0

Автобусът, превозвал нелегално мигранти, е бил бракуван и не е трябвало да се движи по пътищата у нас. Междувременно се изяснява дали един от задържаните – 15-годишен сириец, е бил зад волана.

Омар е от бежанския център в Харманли. Има хуманитарен статут. Момчето е напуснало центъра на 22 август, от понеделник и е обявен за издирване. И преди не се е прибирал по няколко дни. Не е ясно дали Омар е управлявал автобуса. Неговите братя са напуснали центъра през март и оттогава следите им се губят. Властите проверяват и фирмата, която е продала автобуса.

„Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Автобусът е обявен за продажба преди повече от месец, показва проверка на bTV в сайтове за продажба на употребявани автомобили. В обявата пише, че той е „в отлично техническо състояние“ с няколко странични замъглени стъкла.

От НАП казаха за bTV, че на 24 август – вчера фирмата продава автобуса без регистрационен номер, платено е в брой – 6000 евро. Така са извършени 2 нарушения – не е издаден касов бон и е платено кеш над 10 000 лева.

По данни от МВР превозното средство е било собственост на хасковска фирма, която го закупува от кърджалийска.

Потърсихме собствениците на борсата, от която е купен автобусът. Те обаче отказаха коментар по телефона и са неоткриваеми. А от НАП започнаха проверка на фирмата.

Във фирмата работниците не знаят нищо.

Сред петимата задържани за трагичния инцидент в Бургас са двама българи. Каналджиите се оказаха трима сирийци с хуманитарен статут. Сред тях непълнолетен на 15, изчезнал в понеделник.

Проверява се дали именно малолетният е бил зад волана.

700 бежанци са настанени в центъра в Харманли. А вечер ги охраняват само 10 охранители. От агенцията за бежанците поискаха засилено присъствие на жандармерията, която да респектира и трафикантите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.